Sverige läckte ut nyheten

GENÈVE Sveriges folkhälsominister Maria Larsson får en knäpp på näsan för att inför världen ha deklarerat en pandemi av H1N1-influensan timmarna innan Världshälsoorganisationen skulle offentliggöra den stora nyheten. ”Hon borde ha insett att det var konfidentiell information som hon kunde kommentera efter att WHO gått ut med beskedet”, säger en talesman till SvD.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nyheten att WHO uppgraderar H1N1-influensan till en pandemi skulle göras vid en presskonferens med WHOs generaldirektör Margaret Chan på organisationens högkvarter i Genève klockan 18.00 idag. Men ett par timmar tidigare läckte nyheten ut. Brittiska BBC inledde sin nyhetssändning med ”svenska regeringen meddelar att WHO höjer nivån för H1N1-influensan till en pandemi”. BBC-korrespondenten Imogen Foulkes konstaterade torrt att ”ländernas 193 hälsoministrar informerades innan, och tydligen beslutade sig den svenska ministern för att låta världen veta innan WHO gått ut offentligt”. På WHO-högkvarteret är man inte nöjd.

– Jag läste just på nätet i en tidning i Venezuela att en svensk minister vid namn Maria Larsson säger att WHO uppgraderat till en pandemi. Det är WHO som ska gå ut med detta, inte enskilda ministrar, säger Gustavo Monasterios, talesman vid WHOs informationsavdelning för H1N1-influensan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons