Annons
X
Annons
X

Sverige kritiseras hårt av FN

Sverige får skarp kritik av FN för att inte agera kraftfullt mot brännmärkning och diskriminering av romer. Samtidigt klandras Sverige för brist på åtgärder mot allt fler hatbrott. Granskningen av FN:s rasdiskrimineringskommitté är tuff.

Svenska myndigheter uppmanas av FN att agera mer kraftfullt mot diskrimineringen av romer. På bilden integrationsminister Erik Ullenhag.
Svenska myndigheter uppmanas av FN att agera mer kraftfullt mot diskrimineringen av romer. På bilden integrationsminister Erik Ullenhag. Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT

SVD I GENÈVE

Det är tredje gången som Sverige nagelfars av rasdiskrimineringskommittén i Genève, och denna gång är kritiken relativt omfattande. Av en händelse sammanfaller den med rapporterna om romer i polisregister samt slöjattacken i Farsta och rasistattacken mot en pappa och hans ettårige son i Malmö nyligen.

– Detta är allvarlig kritik, särskilt som det är tredje gången som den återkommer. Tidigare rapporter har visat att trenden går åt fel håll, ändå har inte tillräckligt gjorts. Rapporten är en viktig signal att vackra ord måste omsättas i handling, och något samlat måste göras åt den ökade diskrimineringen, säger FN-förbundets chef Aleksander Gabelic till SvD.

Kommittén uttrycker särskild oro för att romer fortsätter att diskrimineras i Sverige. FN är ”bekymrad över bristen på framsteg när det gäller lika rättigheter för romer i Sverige, särskilt fortsatt stigmatisering och diskriminering av romer”, heter det. Kommittén pekar på att romer inte heller får tillgång till utbildning, boende och arbetsmarknad som sig bör i Sverige. Det gör att romerna blir fast i en ”vansklig socioekonomisk situation”, enligt rapporten.

Annons
X

Svenska myndigheter uppmanas av FN att agera mer kraftfullt mot diskrimineringen av romer samt ”bekämpa fördomar och stereotyper”. Romerna i Sverige måste även få bättre tillgång till arbetsmarknad och bostäder ”utan diskriminering och segregering”, enligt rapporten.

FN pekar vidare på att främlingsfientliga och rasmotiverade hatbrott ökar i Sverige. Men effektiva åtgärder lyser med sin frånvaro, enligt kommittén. ”Vi är oroliga över åtgärdernas begränsade effektivitet samt att åtgärder bara vidtas i vissa delar av landet”, skriver FN.

Alltfler hatbrott rapporteras till polisen men ”antalet preliminära utredningar och fällande domar minskar”, lyder kritiken vidare. FN uppmanar Sverige att utveckla en strategi för att försäkra att fall om hatbrott utreds ordentligt. Hatbrottsenheter och särskilda utredare bör införas i alla delar av Sverige. ”Gapet mellan rapporterade fall av hatbrott och fällande domar måste minskas”, betonar FN.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mer måste också göras för att motverka rasmotiverad hatpropaganda bland politiker, medier och på internet i Sverige, enligt FN. Man är orolig för en ökning av hatpropaganda ”mot minoriteter som muslimer, afro-svenskar, romer och judar – särskilt av vissa extrema högerpolitiker och en del medier”.

  FN tar också upp problem med ökad etnisk och socioekonomisk segregation i Sverige samt kravallerna i Husby. ”Kommittén är orolig över en kraftig etnisk och socioekonomisk uppdelning i storstadsområden, vilket särskilt påverkar afrosvenskar och muslimer”, heter det.

  En etnisk uppdelning finns också på arbetsmarknaden mellan infödda svenskar och utlandsfödda. Kommittén kritiserar att utlandsfödda förblir arbetslösa eller får dåligt betalda jobb och bor i segregerade områden. ”Det kan få följder som kravallerna i Stockholmförorten Husby i maj 2013”, skriver FN.

  Annons
  Annons
  X

  Svenska myndigheter uppmanas av FN att agera mer kraftfullt mot diskrimineringen av romer. På bilden integrationsminister Erik Ullenhag.

  Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X