Annons
X
Annons
X

Sverige köper 15 Black Hawk

Sverige ska köpa 15 amerikanska helikoptrar av typen Black Hawk. Slutförhandlingar pågår och om mindre än ett år kan de första helikoptrarna ha levererats.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: AO

– Jag vill inte definitivt säga att det här var fel för Sverige, men det kan vara ett för snävt val, säger Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, sedan försvarsminister Sten Tolgfors skrivit om köpet i en artikel på Dagens Nyheters debattsida.

Försvarets materielverk slutförhandlar just nu om köpet. Enligt planerna ska svenska piloter börja utbildas på det nya helikoptersystemet i USA redan i sommar och i början av nästa år ska de första helikoptrarna levereras.

Detta möjliggör en förlängd svensk helikopterinsats i Afghanistan från 2013 och framåt, skriver Tolgfors.

Annons
X

Alla de nya Black Hawk-helikoptrarna ska kunna vara fullt operativa 2017.

– Vi har efterfrågat något som inte är ett utvecklingsprojekt med risk för förseningar och fördyringar. Vi vill ha en helikopter som redan används i insats, säger Tolgfors till TT.

Helikopter 14, som Sverige beställde för tio år sedan, är försenad och kommer inte att kunna användas fullt ut förrän 2020. Tolgfors säger att förseningarna har kostat mycket pengar och inneburit mindre flygtid.

– Vi beställde den med helt egna lösningar jämfört med andra länder. Ett litet land hamnar då längst bak på väntelistan, säger han.

TT: Sverige har haft problem med helikoptrarna i många år, varför kommer det här köpet först nu?

– Det har varit en källa till betydande problem. Men jag tycker att det här är en unikt effektiv upphandlingsprocess. Vi tog beslutet i somras och kan se dem på svensk mark inom ett år, säger Tolgfors.

Enligt honom är Black Hawk-helikoptrarna väl beprövade. Han hänvisar till att de används i 27 länder och att det har tillverkats 3 000 exemplar.

Någon kostnad anges inte men riksdagen har avsatt 4,7 miljarder för nya helikoptrar. I den summan ingår även drift av systemet fram till 2020 och utbildning av piloter, besättning och tekniker, påpekar försvarsministern.

Socialdemokraterna säger vare sig bu eller bä om Black Hawk-köpet.

– Det här kommer att ta en del tid att analysera. Det är viktigt att titta på hur den här helikopterns förmågor står i relation till svenska förhållanden, som svenskt klimat, säger Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till TT.

Han påpekar att Indien har varit på väg att köpa Black Hawk, för att sedan avbryta köpet, och att både Spanien och Danmark har valt andra alternativ.

Hultqvist är märkbart irriterad över att försvarsutskottet inte fått veta något om valet av helikoptrar.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att bli informerad om det här via DN:s debattsida. Det här är en för stor fråga för att vi ska behöva läsa om det i medierna, säger han.

Kritiken från Socialdemokraterna om bristande information slår Sten Tolgfors ifrån sig.

– Det här är behandlat av riksdagen, de har gett oss det stöd vi behöver. Det är inte så att riksdagen är oinformerad, säger han.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: AO Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X