Annons
X
Annons
X

Sverige klara för final i JVM

Sverige är i final i junior-VM. En mäktig vändning, där 1-2 blev 4-2 på knappt fem minuter i slutperioden, säkrade avancemanget till finalen. Oscar Möller gjorde sitt första mål i turneringen när han slog in 5-3 i tom kasse.

Foto: TOM HANSON/AP

Det som skulle bli en lätt resa till JVM-finalen, blev ett drama. Först i slutperiodens sista del kunde svenskarna säkra segern mot Slovakien: 5-3 (0-1, 1-1, 4-1).

Los Angeles Kings anfallare Oscar Möller, HV:s anfallare Mattias Tedenby och Västerås tvåmålskytt Mikael Backlund blev stora svenska matchhjältar. Tedenby var synnerligen inblandad i 3-2-målet innan han dribblade av fyra (!) slovakiska spelare och fick fram pucken till Simon Hjalmarsson. Boråsanfallaren sköt stenhårt 4-2.

Ett mycket vackert hockeymål. Och rättvist.

Annons
X

Sedan slovakerna tagit ut målvakten med fyra minuter kvar (!) och reducerat till 4-3, kunde Oscar Möller slå in segermålet med en dryg minut kvar. Möller kom som en given ledare till det svenska juniorlandslaget, men hans första mål lät vänta på sig. När det äntligen kom räckte det till JVM-final.

En riktig domartabbe såg länge ut att bli dyrbar för Juniorkronorna i JVM-semifinalen: Oscar Möller åkte ut för en hög klubba, och det välplacerade kanadensiska domarparet Guy Pellerin och Marc Muylaert såg inte att det i själva verket var en slovak som slog upp sin klubba i ansiktet på en lagkamrat. Tomas Tatar behövde bara en dryg minut för att driva in mot Jacob Markström (Brynäs) rakt emellan två svenska backar och slå in 1-2.

Överhuvudtaget dömde Muylaert och Pellerin efter olika nivåer: det som blev svensk utvisning blev inte slovakisk - en domarinsats som lär komma att diskuteras med tanke på det ständiga snacket om kanadensiskt hockeymygel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Domarna tog också hjälp av videodomarna för att underkänna ett svenskt kvitteringsmål. Efter videokoll gjorde Pellerin ”wash out” och hävdade att pucken passerat mållinjen efter att slutsignalen för perioden gått. Ett domslut som gjorde svenskarna rejält förbannade: en svensk videodomare hävdade i pausen att pucken passerat mållinjen i tid. Omdiskuterad blev också en situation som i 99 fall av 100 skulle givit straff sedan Magnus Pääjärvi-Svensson hakats i friläge framför mål. Domarparet nöjde sig med utvisning.

  – Vi kan inte göra något åt domarna, konstaterade svenske förbundskaptenen Pär Mårts.

  Efter den slovakiska ledningen efter första perioden, talade det mesta för juniorkronorna när Mikael Backlund kunde slå in 1-1 i mitten av andra perioden efter en formidabel uppåkning av Djurgårdens energiknippe Carl Gustafsson. Men utvisningen på Möller, och det slovakiska målet, förändrade förutsättningarna.

  – Man var lite skraj inför sista men allt bara släppte i tredje. Det gällde att ha tålamod och komma in på mål och det lyckades vi med, sade Backlund till TT.

  Juniorkronorna dominerade hela matchen stort. Men i slutet av första perioden tappade laget spelet, och slovakerna fick gå upp i banan och ett numerärt underläge (Timrås Magnus Pääjärvi-Svensson utvisad) kostade ett olyckligt baklängesmål. Med bara tre sekunder kvar av perioden sköt Marek Mertel slovakernas tolfte skott från blå och pucken seglade över svenske målvakten Jacob Markströms utsträckta plockhandske och in i mål.

  Den svenska taktiken var helt klar efter slovakernas bragdmatch mot USA i kvartsfinalen: stör målvakten Jaroslav Janus. 19-åringen från Presov som sedan två år spelar i Erie Otters i OHL, Ontario Hockey League, har varit en av de bästa målvakterna i turneringen så här långt. Hans insats mot USA var formidabel - matchen var i princip spel mot ett mål, men Janus tog (nästan) allt.

  – Vi vet att målvakten är bra, och vi ska ta många avslut och trötta ut både målvakten och deras försvarare, förklarade den svenske förbundskaptenen Pär Mårts redan före matchen.

  Svenskarna försökte också: Juniorkronorna öste på med skott, men närmare än två ramträffar (Borås Simon Hjalmarsson och HV:s Mattias Tedenby) kom man inte.

  Det var först i tredje perioden det lossnade. Och det räckte till final i JVM.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TOM HANSON/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X