Sverige kan ta in utländsk vårdpersonal vid kris

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram ett regelverk som gör det möjligt för utländsk vårdpersonal att verka i Sverige vid kriser. Arkivbild.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram ett regelverk som gör det möjligt för utländsk vårdpersonal att verka i Sverige vid kriser. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett regelverk som gör det möjligt för utländsk vårdpersonal att verka i Sverige vid kriser.

– Det är viktigt att alla i Sverige har tillgång till god hälso- och sjukvård, och det gäller även i tider av kris eller extraordinära händelser, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Under strecket
Fanny Hällegårdh/TT
Publicerad
Annons

Redan för fyra år sedan konstaterade Socialstyrelsen att Sverige inte har någon tydlig reglering för hur utländsk vårdpersonal ska kunna användas, och gav förslaget att ett sådant bör tas fram.

– När man ser det kan man tycka att det alltid borde ha funnits. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att under ett år ta fram ett regelverk för hur det ska fungera när utländsk personal tas in vid kriser eller extraordinära situationer, säger Lena Hallengren till TT.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons