Annons
X
Annons
X

Sverige kan straffas vid friande dom

På måndag inleds rättegången mot fildelningssajten Pirate bay. Intresset är stort och många hoppas på en friande dom – men en sådan kan leda till att Sverige straffas av internationella handelsorganisationer, säger experter på området.

Foto: SCANPIX (ARKIV)

Blogg

Sam Sundberg bloggar från Pirate Bay-rättegången.

Direkt till Sam Sundbergs blogg blogg.svd.se

Jan Rosén är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt.

Han säger till Computer Sweden att rättegången mot Pirate bay kan komma att slå tillbaka mot Sverige om domen blir friande.

Annons
X

– Om Pirate bay inte skulle anses otillåten skulle Sverige bryta mot sina internationella förpliktelser och jag tror att det skulle ställas internationella krav på Sverige att leva upp till dem, säger Jan Rosén till Computer Sweden till SvD.se.

Detta kan komma att påverka Sveriges status i exempelvis Världshandelsorganisationen, WTO och EU. Om Pirate bay frias och domen vinner laga kraft i högre instans kommer det bli fritt fram för andra fildelningssajter som enligt Jan Rosén strider mot EG-rätten.

Om ett land misstänks bryta mot de internationella upphovsrättsreglerna kan det ställas till svars i Geneve, där WTO har sitt säte, skriver Computer Sweden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Därmed hotas också Sveriges medlemskap, anser Rosén.

  – Det kan man säga. Om vi inte efterlever ingångna överenskommelser eller följer beslut i Geneve kan vi inte vara kvar. Då måste vi dra oss ur, vilket naturligtvis är otänkbart.

  Ulf Bernitz är professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet och är även knuten till University of Oxford. Han tycker det är lite förhastat att säga att Sveriges medlemskap i världshandelsorganisationer skulle hotas i en friande dom.

  – Det var lite skarpt sagt naturligtvis, men i botten ligger det att det finns EU-direktiv som Sverige inte orkat med att genomföra, vi ligger långt efter, säger han till SvD.se.

  Han säger också att det inte fungerar i praktiken att Sverige handskas med fildelningsfrågan på ett sätt som skiljer sig från övriga länder.

  – Man betalar ingenting för musiken här, det är inte rätt.

  Detta kan leda till att Sverige straffas av EU.

  – Ett sånt här mål blir väl överklagat, så det kommer att ta åratal, men det är inte fallet det kommer anmärkas på, utan det faktum att Sverige inte har en lagstiftning som inte lever upp till kraven. Vi kan bli bötfällda i EU. Det är lite tillspetsat det Rosén säger, men det är inte helt fel, säger Ulf Bernitz till SvD.se.

  om The Pirate Bay svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 2
  Foto: JUREK HOLZER 30072 Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X