Annons

”Sverige kan öka kapacitet att ta emot flyktingar”

Nooshi Dadgostar
Nooshi Dadgostar Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De som talar om kollaps i flyktingpolitiken har inte stöd för det i verkligheten. Lyckas vi med gemensamma krafter ta tillvara detta kommer vi i framtiden se tillbaka på 2016 med stolthet. Det skriver Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det talas just nu mycket om det faktum att många människor som flyr för sitt liv söker skydd i Sverige. Mediebilderna som dagligen flimrar förbi signalerar ”kris” och ”kollaps”, men håller vårt land verkligen på att kollapsa? Migrationsverket uppskattar att flyktingmottagandet kommer att kosta 60 miljarder kronor nästa år. Som jämförelse motsvarar senaste årets tillväxt omkring 150 miljarder kronor och den förra regeringens jobbskatteavdrag kostar 103 miljarder kronor i år. Dessutom går svensk ekonomi som på räls med hela 3,9 procents tillväxt jämfört med samma period förra året och en majoritet av Sveriges kommuner menar att flyktingmottagandet idag är fullt möjligt att klara. Den som idag talar om kollaps har inget som helst stöd för det i verkligheten.

Sverige är ett land med god kapacitet att bygga välfärdssystem som omfattar alla människor. Dessutom är vi i stort behov av fler invånare för att kunna upprätthålla våra moderna system, kunna forska och hitta arbetskraft för att bygga bort bostadsbristen. Det är givetvis inte helt enkelt att organisera denna kapacitet och ibland står byråkratiska hinder i vägen för ett smidigt mottagande. Detta påverkar inte minst bostadssituationen för nyanlända. Tvånget för flyktingar att registrera sig i Malmö har exempelvis lett till att människor måste sova på smutsiga golv i Mässhallen trots att det finns tomma boendeplatser i närliggande kommuner. Vi vill därför att fler kommuner ska vara ankomstkommuner. Genom denna och andra organisatoriska förändringar skulle vi kunna öka vår kapacitet i mottagandet.

Annons
Annons
Annons