Annons

”Skattefinansierad humanism kräver prioriteringar”

Jonas Andersson och Jennie Åfeldt.
Jonas Andersson och Jennie Åfeldt. Foto: Pressbilder

Att prata om prioriteringar, signalpolitik och alternativkostnader anses inte alls humanitärt, men det är ändå nödvändigt. Det skriver SD-politikerna Jonas Andersson och Jennie Åfeldt i en replik till Unicef.

Under strecket
Publicerad

Unicefs generalsekreterare Véronique Lönnerblad och chefsjurist Christina Heilborn menar i en debattartikel i SvD att särskilt ömmande omständigheter för barn ska återinföras som en humanitär skyddsgrund och bli en del av den framtida migrationslagstiftningen. Lönnerblad och Heilborn anser att allt annat vore ett svek mot de mest utsatta barnen.

Som vanligt är det svårt att prata om humanism utan att framstå som cynisk. Att prata om prioriteringar, signalpolitik och alternativkostnader anses inte alls humanitärt, men det är ändå nödvändigt. Unicef exemplifierar med ett fall där ett barn med en svår hjärtsjukdom opererats i Sverige, och sedan utvisas tillsammans med föräldrar utan asylskäl till ett land där efterföljande vård inte är tillgänglig. Ett ömmande fall där man inte behöver ha barn själv för att sätta sig in i den prekära situationen.

Annons
Annons
Annons