Sverige kan inte hjälpa Bush

Under strecket
Publicerad
Annons

Nästa år ska Sveriges första så kallade NBC-kompani vara utbildat vid Totalförsvarets Skyddscentrum i Umeå. Kompaniet består av 140 man som är specialister på att hitta, skydda sig och sanera massförstörelsevapen med nukleära, biologiska och kemiska ingredienser.
Och det är de kunskaperna USA skulle vilja ha hjälp med. USA har gjort en underhandsförfrågan till den svenska regeringen om vi skulle kunna ställa upp med den kapaciteten i en FN-koalition.
Det avslöjade en av de högre amerikanska Nato-tjänstemännen, Victoria Nuland, förra veckan. Hon berättade om förfrågan när riksdagens utrikesutskott besökte Nato-högkvarteret i Bryssel.

Men i dag finns egentligen ingen sådan hjälp att ge, säger överste Dick Stode, chef för Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, i Umeå.
Sverige har en så kallad NBC-insatsstyrka. Dessutom har personal från SkyddC så sent som i december och januari utbildat FN-personal i Libanon och Kuwait i hur man skyddar sig mot attacker med exempelvis kemvapen.
Men den svenska
NBC-insatsstyrkan är bara avsedd att användas i punktinsatser vid katastrofer i Sverige. Och den har mycket begränsade möjligheter att utföra uppdrag utomlands:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons