Annons

”Sverige kan göra något åt våldet i Bagdad”

En fredsskapande intervention är den enda vägen framåt. Sverige och världen kan inte fortsätta se på när Bagdads befolkning mördas. Det skriver svensk-irakiska Abir Al-Sahlani.

Under strecket
Publicerad

Människor tänder ljus söndagen 10 juli i det förstörda shoppingcenter i Bagdad, Irak, där minst 186 människor sprängdes till döds en vecka tidigare.

Foto: Hadi Mizban/AP

Det pågår ett långsamt och lågmält folkmord på Bagdads befolkning. Ända sedan 2004 har bilbomber, vägbomber och självmordsbombare likt ett aggressivt virus släckt hundra tusentals oskyldiga liv. Och det är inte slut än. Aldrig förr i historien har något som liknar det som händer i Bagdad skådats. Aldrig förr har en befolkning i en stad varit under sådan långvarig attack som de senaste 12 åren.

Den som dödar saknar ansikte. Den som dödar saknar själ. Dödandet kan komma när som helst, var som helst. Och det drabbar barn som vuxna, kvinnor som män, sjuka, friska, förälskade, konstnärer, analfabeter, företagare, lärare, elever, mödrar och fäder, förskolebarn. Terrorn drabbar alla och är urskillningslös.

Annons
Annons
Annons