Annons

Beskedet: Sverige kan börja vaccinera i januari

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, säger att de första doserna kan börja delas ut i januari nästa år. Arkivbild.
Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, säger att de första doserna kan börja delas ut i januari nästa år. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverige kan börja med de första covid-19-vaccinerna i januari eller februari nästa år, om allt går enligt plan.

– Från januari ska vi ha tillgång till vacciner, även om det är möjligt att det inte är så många doser, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till DN.

Under strecket
TT
Publicerad

Sverige beräknas få tillgång till mellan 10,8 och 18 miljoner doser vaccin mot covid-19 nästa år, två procent av den tillgång som EU beräknas få. Nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström säger till Dagens Nyheter att om allt går som planerat kommer vaccin finnas tillgängligt i Sverige under första kvartalet 2021, förhoppningsvis redan i januari–februari.

– Från januari ska vi ha tillgång till vacciner, även om det är möjligt att det inte är så många doser, säger Bergström.

I veckan meddelade han, tillsammans med statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren att Sverige tillsammans med övriga EU-länder köper vaccin från Astra Zeneca, om vaccinet godkänns. EU-kommissionen förhandlar också med läkmedelsbolagen Johnson & Johnson samt Curevac för medlemsländernas räkning. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppgift att ta fram en plan för hur vaccineringen ska gå till.

– De som får det först är troligen personer i riskgrupp och personer i vård och omsorg, sade socialminister Lena Hallengren på pressträffen i torsdags.

Richard Bergström säger att alla svenskar som vill kommer kunna få vaccin under 2021 eller 2022, men det är ännu oklart hur många doser som kommer att behövas för ett fullt skydd. Mest troligt kommer de första vaccinerna inte att vara effektiva för alla patientgrupper och därför kan det dröja till vintern 2021/2022 innan alla kan få vaccin.

– Det är inte tidsschemat med leveranser som är problemet, utan om den kliniska datan är bra nog, om de blir godkända och det finns data för alla patientgrupper, säger Richard Bergström till DN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons