Annons

Sverige i bottenligan när det gäller entreprenörskap

Sverige rankas på 47:e plats bland de 59 som ingår i årets GEM-undersökning när det gäller entreprenörskap. Det stora sorgebarnet är innovationskapaciteten där Sverige placerar sig i bottenskiktet. Om Sverige ska lyfta måste högsta politiska nivå och inte minst finansdepartementets ledning ta till sig entreprenörskapets betydelse, skriver Pontus Braunerhjelm och Ulrika Stuart Hamilton, Entreprenörskapsforum.

Publicerad

Världens unga företag är avgörande för sysselsättningen. Omkring 250 miljoner människor driver företag i tidiga skeden och av dessa planerar 63 miljoner att anställa åtminstone fem personer de närmaste fem åren, medan 27 miljoner bedömer att de kommer att anställa minst 20 personer. Det visar den senaste studien från det internationella forskningsprojektet Global Entrepreneurship Monitor (GEM), som bl a innehåller den mest genomgripande jämförelsen av entreprenöriell aktivitet och ramvillkor för ett stort antal länder.

För Sveriges del presenteras i dag den första nationella rapporten på tio år. Bland samtliga länder rankas Sverige på 47:e plats bland de 59 som ingår i årets undersökning när det gäller entreprenörskap, och på 14:e plats jämfört med övriga industriländer (22 stycken).

Annons
Annons
Annons