Annons
X
Annons
X

Sverige het marknad för fusioner och förvärv

Digitalisering, teknikskiften och nya kundbehov – företags förvärv och fusioner drivs på av faktiska förändringar. Sverige är en het marknad – förra året gjordes uppköp och fusioner för hela 195 miljarder kronor, och i år väntas rekordmånga företag byta ägare eller gå samman.

(uppdaterad)
[object Object]
Mylans köp av Meda - ett av de stora förvärv som är på gång i Sverige Foto: Pi Frisk/TT

Företaget Mergermarket lever bland annat på att ordna konferenser kring fusioner och förvärv. Varje år besöker runt 15 000 personer i 70 länder deras konferenser, som fungerar som ett slags mötesplatser mellan investerare, rådgivare och banker som alla funderar kring lämpliga uppköp och sammanslagningar.

– Vi sammanför alla för att hjälpa dem att göra affärer, säger Matthew Robinsson, ansvarig för konferensen Mergermarket som hölls i Stockholm på torsdagen.

Det blir ett sätt att förbereda sig inför kommande affärer, förklarar han, så att företag i fusionstankar kan skaffa sig rätt rådgivare och expertis. Det kan till exempel handla om kinesiska företag som vill köpa svenska företag, eller svenska företag som vill köpa utomlands.

Annons
X

Affärerna handlar om enormt mycket pengar. Under förra året gjordes uppköp och förvärv för hela 20,9 miljarder euro i Sverige, det vill säga nära 195 miljarder kronor, enligt Mergermarket. Bara hittills i år har omsätter marknaden 9,6 miljarder euro, eller 89 miljarder kronor. Exempelvis läkemedelsföretaget Mylan, som lagt ett rekordbud på svenska Meda. Framöver väntas affärer som omfattar svenska företag som Eton, Oscar Jacobsson, Orio (före detta Saab reservdelar) och Hitta.se gå i lås.

Företagen som går in i affärerna hoppas på bättre lönsamhet och stordriftsfördelar. Att affärerna görs tyder på aktivitet i ekonomin, som kan tolkas som framtidstro.

– Den nordiska marknaden för förvärv och fusioner är stark. Industrisektorn kommer att vara aktiv, på grund av dominansen av tillverkningsindustri och svårigheten att växa organiskt. Tillväxtföretag inom teknik och finansbranschen kommer också att vara föremål för förvärv och fusioner, säger Kasper Viio, ansvarig för utveckling på Mergermarket.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Norden har varit väldigt aktivt under många år, berättar han.

  – Norden hade inte någon så allvarlig bankkris efter finanskrisen 2008 som i många andra länder. Därför hämtade sig marknaden snabbt. När alla andra bara ville sitta stilla så gjordes affärer här, säger Kasper Viio.

  Men det är inte bara företagen själva som tjänar på förvärven. Rådgivarna som behövs för att sy ihop det hela lever på företagens vilja att växa och förändras, och advokater, revisorer och konsulter utgör en hel industri. I Sverige arbetar tusentals personer i olika roller som konsulter och rådgivare vid stora företagsaffärer. Det som skiljer Norden från andra länder är att vi har många mindre advokatfirmor här, i stället för de internationella superkedjorna.

  – Internationella stora byråer har försökt att etablera sig här, eftersom Norden är en intressant marknad med många förvärv. Men de svenska advokatfirmorna är ändå de ledande, säger Per Granström, advokat och delägare i advokatfirman Delphi.

  Det är förstås inte bara pengar som styr vilka rådgivare som ska väljas.

  – Rätt hanterat kan ett förvärv ge företaget stora värden. Men det är mycket på spel och viktigt att processerna sköts professionellt. Fallgroparna är många, säger Per Granström.

  Annons

  Mylans köp av Meda - ett av de stora förvärv som är på gång i Sverige

  Foto: Pi Frisk/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X