X
Annons
X

Sverige har vunnit en gång tidigare

Bocuse d’Or kallas också kock-VM och har avgjorts i Lyon, Frankrike vart annat år sedan 1987. Tävlingen grundades av den franske stjärnkocken Paul Bocuse.

24 länder tävlar, från Europa är det 12 tävlande länder, från Asien, fyra, Latinamerika tre och USA och Australien har en vardera. Dessutom delas två så kallade wild cards ut och i år gick dessa till Marocko respektive Spanien. Även Kanada deltar.

De tävlande kockarna har genom nationella och kontinentala tävlingar vunnit sina platser. Sverige har tidigare bara vunnit en gång, det var 1997 när Mathias Dahlgren tog hem guldpokalen. Däremot har vi kommit tvåa flera gånger, senast 2011 då just Tommy Myllymäki vann silver.

Värdlandet Frankrike har vunnit sju gånger, vilket är flest, därefter Norge med fyra vinster och Danmark respektive Sverige har varsin vinst.

Annons
X

Tävlingen avgörs under två dagar, där tolv länder tävlar den första dagen och resten dag två. De har fem timmar och 35 minuter på sig att tillaga en fisk- respektive en kötträtt. Tävlingsledningen bestämmer vilka huvudråvaror som ska användas och i år är det pärlhöna respektive bäcköring. Rätterna som ska tillagas för 14 personer där fiskrätten läggs upp på tallrikar till den 12 personer starka fiskjuryn medan pärlhönan ska serveras på ett stort fat förutom två tallrikar som går till fotografering respektive hedersjuryn. Sveriges domare Henrik Norström sitter i år i köttjuryn.

Till EM som avgjordes i Sverige förra året bestämdes att 50 procent av fiskrätten måste bestå av grönsaker. Vilka grönsaker får de tävlande inte veta förrän samma dag då de får välja i en på plats uppställd grönsaksmarknad. En grönsak måste dock ha en framträdande roll men vilken får de reda på samma dag. Under den första tävlingsdagen var det blekselleri. Varje tävlande får tio bäcköringar att jobba med, fisken är rensad men huvudet är kvar. Allt som serveras till juryn måste gå att äta.

**Till kötträtten får **de tre fåglar som väger mellan 1,6 till 1,8 kilo, de får också lever, hals, muskelmage, hjärta, lungor, huvud och ben. Fågeln måste presenteras i sin helhet, eller "återuppbyggd" efter tillagning. Om den inte gör det så får den tävlande 25 poängs avdrag.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förutom den "gastronomiska höjden" och smaken så tittar juryn på den nationella kopplingen samt val av råvaror, presentation, matlagningsteknik och val av kryddor. En metodjury granskar också hygien och svinn.

  Varje tävlande får ha med en commis, assistent i köket. Tommy Myllymäkis commis heter Albin Edberg och var med också i Bocuse d’Or Europé.

  Läs även

  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X