Annons
X
Annons
X

Sverige har säkra bevis för ubåtskränkning

Sverige har säkra bevis för att Sverige utsattes för undervattenskränkning i Stockholms skärgård i oktober, erfar SvD. ”Helt otroligt, det är sensationellt,” säger Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan, till TT.

Statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Sverker Göranson kommer att offentliggöra detta vid en presskonferens 11.30.

SvD rapporterade redan i söndags att Försvarsmakten blivit ännu säkrare än under ubåtsspaningarna i oktober på att Sverige verkligen utsattes för främmande undervattensverksamhet. Då hade bedömningen av kränkningen graderats till en så kallad stark 2:a i försvarets bedömningterminologi, det vill säga en ”mycket trolig” kränkning.

Sedan dess har analysen fortsatt och enligt flera av SvD:s källor är man nu säker på att det skett en kränkning. Det är mot denna bakgrund som beslut fattats om att kalla till presskonferens, som hålls i Rosenbad.

Annons
X

Det rör sig om minst en miniubåt, men mer information kommer att lämnas på presskonferensen.

Tomas Ries, lektor på Försvarshögskolan, är mycket upprymd av att Försvarsmakten säger sig ha säkra bevis på att det skett en kränkning.

– Det är helt otroligt, det är sensationellt. Under tio år under kalla kriget jagade man som besatt efter de här ubåtarna och kom med aldrig med något, ingenting alls, och så nu plötsligt. Det här är uppseendeväckande, säger han till TT.

– Sedan är det väldigt upplyftande, att känna att vi har lyckats. Det är en underbar känsla.

Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, säger vid 10.40-tiden till TT att de säkra bevisen skulle kunna bestå av ljudupptagningar från hydrofoner som sänks ner i vattnet under spaningarna.

– Det kan vara ljudupptagningar som kan härröra det här till att det är en typ av farkost som har färdats i våra vatten, men det behöver inte automatiskt betyda att man kan nationalitetsbestämma den, säger han till TT.

Enligt Ring kan Sverige fått hjälp av andra länder för att typbestämma den eller de farkoster som kränkt svenskt vatten.

– Man har kanske med hjälp av andra kartotek av ljud som man även kan ha fått ifrån andra Natoländer kunnat fastställa med säkerhet att det är precis samma ljudprofil som man antingen haft tidigare själv eller fått hjälp av andra, säger han till TT.

Det hör enligt TT inte till vanligheterna att Sverige kan producera säkra bevis på främmande undervattensverksamhet. Det har faktiskt bara skett en gång tidigare, om man bortser från den sovjetiska ubåt som i oktober 1981 gick på grund utanför Karlskrona.

1983 kom ubåtskommissionen, ledd av förre utrikes- och försvarsministern Sven Andersson, fram till att ubåtar från Sovjetunionen opererat i Stockholms skärgård. Bevisen bestod, uppger TT, av ”optiska observationer”, bottenspår och hydrofonljud. Kommissionens bedömning ledde till att den dåvarande regeringen överlämnade en diplomatisk protest till Sovjetunionen.

Det var på fredagen den 17 oktober som Försvarsmakten offentliggjorde att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts igång i Stockholms skärgård. Beskedet kom efter att ”en sagesperson” lämnat mycket ”trovärdiga uppgifter”.

SvD kunde på lördagen avslöja att flera tecken tydde på att det kunde handla om en skadad rysk undervattensfarkost. På torsdagen, dagen före ubåtslarmet, hade enligt SvD:s källor svensk signalspaning fångat upp ett radiosamtal på ryska. Samtalet ska ha sänts på en speciell radiofrekvens, en nödkanal, som används av Ryssland.

14 timmar, alltså på fredagen den 17 oktober, ska även krypterad radiotrafik fångats upp, enligt SvD:s uppgifter, med mottagaren i ryska enklaven Kaliningrad och sändaren i närheten av Kanholmsfjärden i skärgården.

På söndagen efteråt uppgav Försvarsmakten att observationer från privatpersoner tydde på ”trolig” undervattensverksamhet. ”Trolig” är den näst högsta klassificeringen på en sexgradig skala. En bedömning som nu alltså har graderats upp i flera steg.

Artikeln uppdateras.

Läs tidigare artiklar om SvD:s avslöjande via denna länk.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X