Annons
Karl Ove Knausgård är trött på att vara privat.
Karl Ove Knausgård är trött på att vara privat. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

”Sverige har misslyckats totalt med integrationen”

Enligt Karl Ove Knausgård företräds en femtedel av Sveriges befolkning av politiker som inte vill erkänna deras åsikter. I en lång intervju berättar författaren om sin syn på svensk politik, uppbrottet med familjen, det nya livet i London och hur det är att skriva en bok som inte handlar om honom själv.

Uppdaterad
Publicerad

Det är något ironiskt, men också mänskligt med att mannen, som skrivit ned sitt liv på 3 622 boksidor, är trött på att vara privat. Men innan mötet med Karl Ove Knausgård i hans nya hemstad London kommer uppmaningen från förlaget: ”Inte något privat. Han är trött på det”.

Knausgård och ”inte något privat”? Det är som att träffa Roger Federer utan att nämna tennis. I ”Min kamp” berättar författaren om allt från för tidig utlösning till hur hans far hittades blodig och död i en bostad där tomflaskorna låg slängda.

3 622 boksidor av Karl Ove Knausgårds liv.

Foto: Norstedts Bild 1 av 5

Medelklassområdet Blackheath – tio minuters gångväg från Knausgårds nya grannskap i London.

Foto: Martin Slottemo Lyngstad Bild 2 av 5

Knausgård har bytt öppna landskap och odlingsbar mark på den skånska landsbygden mot storstadslivet i London.

Foto: Martin Slottemo Lyngstad Bild 3 av 5

Knausgård har ett avtal med New York Times på att skriva tre featureartiklar om året, men tror inte han kommer hinna mer än en eller två. Då han reste i USA för tidningen 2015, bland annat på jakt efter norska ättlingar, levererade han en text som var fyra gånger längre än avtalat. Tidningen fick trycka texten ”My saga” i två utgåvor.

Foto: Martin Slottemo Lyngstad Bild 4 av 5

Lars Myttings ”Simma med de drunknande”, översatt till ”The sixteen trees of the Somme”, ligger och glittrar på topplistan i en bokaffär i Blackheath.

Foto: Martin Slottemo Lyngstad Bild 5 av 5