Annons
Ledare

Alexandra Ivanov:Sverige har inte råd att vänta till år 2018

När presenterar Sverige en fungerande integrationsöverenskommelse?
När presenterar Sverige en fungerande integrationsöverenskommelse? Foto: Tomas Oneborg SvD code 30142 / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

I snart två år har Europa talat om migration. Det är som sig bör, givet att långt över en miljon människor under den tiden sökt trygghet och en ny framtid här. Men att hantera de baksidor migrationen för med sig är vår kortsiktiga (om än avgörande) utmaning – att lägga grunden för framtida välstånd och framgång den långsiktiga. Detta gäller inte minst Sverige.

En av de stora frågorna i dag är hur de människor som finner en fristad här kan bli en del av det svenska samhället, och inte det svenska utanförskapet. Men i stället för att konstruktivt diskutera detta rör sig den politiska debatten i klassiska, svenska, cirklar. När Centerpartiet presenterade förslag för en mer öppen arbetsmarknad kontrade LO:s tidning Arbetet med att anklaga dem för apartheid-politik. Samtidigt slår arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) fast att ”Sverige klarar integrationen” (DN 12/2). Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt på bordet rätt komplicerade anställningsformer där fokus är utbildning – i stället för att ta sig an vår arbetsmarknads välkända strukturproblem. Miljöpartiet har inte ens integration under ”vår politik” på sin hemsida, och Vänsterpartiet vill ha ”nolltolerans mot rasism”. I slutänden är förslagen eller utspelen framförallt testballonger inför valrörelsen år 2018.

Annons
Annons
Annons