Ledare

Maria Eriksson:Sverige har inte gått sönder

Maria Eriksson
Under strecket
Publicerad
Ungefär såhär nyanserat ser svenskarna just nu på framtiden.

Ungefär såhär nyanserat ser svenskarna just nu på framtiden.

Foto: Carlo Borlenghi / TT / NTB Scanpix
Annons

Söndringspolitik, sociopatiskt falskspel, förstörde Sverige, bäddade för kaos. Det är den socialdemokratiske debattören Daniel Suhonen som med dessa ord (Dagens Samhälle 24/6) ger sin bild av Fredrik Reinfeldts politiska gärning. "Han bröt slutligt ner de strukturer som skapat ett fungerande samhälle."

Såpass. Efter att ha läst dessa rader skulle man kunna tro att det är ett Syrien som väntar utanför dörren.

Men Suhonen är inte ensam. Svensken i gemen blir alltmer pessimistisk. Enligt en färsk undersökning från opinionsinstitutet Novus anser 63 procent av de tillfrågade att Sverige går åt fel håll.

Det finns onekligen verkliga problem och hot att ta på allvar. Oavsett om man anser att de främst är ett allt mer aggressivt Ryssland, den expanderande Islamistiska staten, klimatförändringar, ett växande antal utanförskapsområden i Sverige eller en stagnerande europeisk ekonomi.

Enligt Novus undersökning tror till exempel 42 procent att svensk ekonomi kommer att försämras de närmaste fem åren. Men den som har spått att "om fem år kommer Sverige att vara ett fattigare land än i dag" har bara fått rätt tre av de senaste 65 åren. År strax innan stora finanskriser. Detta kan vara ett sådant år, men statistiskt sett händer det relativt sällan.

Annons
Annons
Ungefär såhär nyanserat ser svenskarna just nu på framtiden.

Ungefär såhär nyanserat ser svenskarna just nu på framtiden.

Foto: Carlo Borlenghi / TT / NTB Scanpix

Både sysselsättningen och BNP per capita är högre än på flera år. Ur det perspektivet har saker utvecklats åt rätt håll under Reinfeldtregeringarna, men det valde Suhonen att inte låtsas om.
Den som gör tankeexperimentet att bli född på godtycklig tid och plats i historien och utan att veta vilken position i samhället man kommer att ha kommer i själva verket att finna att Sverige 2015 är ett ganska bra land att födas in i. Oavsett om man är kvinna eller man, sjuk eller frisk, välbeställd eller tillhör dem som har det mindre gott ställt.

Ungefär såhär nyanserat ser svenskarna just nu på framtiden. Foto: Carlo Borlenghi / TT / NTB Scanpix

Det finns ett behov av politiska reformer. Men Sverige är inget helvete. Och det finns en fara i att ta till negativa överord. Om Sverige är en kloak, ett avträde, ett land bortom räddning, fullt av idioter – ja, så kan det låta i sociala medier – då ligger uppgivenheten nära till hands. Varför ens försöka hjälpa något som är så hopplöst bortom räddning? Efterfrågan på snabba, populistiska lösningar riskerar att öka. Vi kan bara spekulera i vilken betydelse bilden att Sverige gått sönder har haft för Sverigedemokraternas framgångar. Men de debattörer som sprider en överdrivet negativ bild har ett ansvar.

Slavisten Per-Arne Bodin har pekat på hur den rysk-ortodoxa traditionen inte rymmer någon skärseld. Allt är antingen himmel eller helvete. Det finns ingen gråzon där olika idéer kan prövas mot varandra. Detta har fått konsekvenser för den politiska utvecklingen i Ryssland. Inga förändringar kan ske gradvis. Tvära kast och revolutioner präglar därför landets moderna historia. Reformer som skulle kunna bidra till en positiv utveckling blir svåra att genomföra.

Så skapar tanken historiens gång.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons