”Sverige har inget skäl att slå sig för bröstet”

Anders Tegnell hävdade i en intervju med SvD att dödstalen gått ner kraftigt bland de sköraste till följd av vaccineringen. Men Sveriges strategi får kraftig kritik av flera forskare.
Anders Tegnell hävdade i en intervju med SvD att dödstalen gått ner kraftigt bland de sköraste till följd av vaccineringen. Men Sveriges strategi får kraftig kritik av flera forskare. Foto: Jessica Gow/TT

Sveriges dödstal minskar – något Anders Tegnell förklarar med den svenska vaccinstrategin. Men vi är långt ifrån bäst i klassen i Västeuropa, visar statistiken. ”Det kan bli en ökning av Europas dödstal i spåren på ökad smitta”, säger en smittskyddschef till SvD.

Under strecket
Publicerad
Källa: Johns Hopkins University

Källa: Johns Hopkins University

Foto: SvD
Källa: Johns Hopkins University

Källa: Johns Hopkins University

Foto: SvD
Annons

GENÈVE Det finns en ljusning i Europas pandemimörker. I nästan alla västeuropeiska länder sjunker nu dödssiffrorna, enligt Världshälsoorganisationen, Johns Hopkins-universitetet och Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Kurvorna dalar i så gott som samtliga länder, framförallt när det gäller människor över 80 år.

– Sedan februari har andelen döda från covid-19 i Europa, bland personer över 80 år, stegvis fallit till omkring 30 procent. Det är den lägsta nivån sedan pandemin började, säger WHO:s Europachef Hans Kluge.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons