X
Annons
X

”Sverige har ingen pressfrihet”

Sverige har ingen pressfrihet. Israel är utsatt för en demonisering av pressen i Europa, och Sverige går i täten för detta. Det skriver Israels tidigare ambassadör i Sverige, Zvi Mazel, i söndagens Jerusalem Post.

Mer om artikelbråket

Utrikesminister Carl Bildts blogg carlbildt.wordpress.com UD:s korrespondens med ambassaden i Israel sr.se ”Våra söner plundras på sina organ” aftonbladet.se

Debatten och ilskan i Israel om den omstridda artikeln i Aftonbladet förra måndagen rasar vidare. Nu anklagas svenska medier i allmänhet för att vara kopplade till socialdemokratin och fackföreningarna och den svenska pressfriheten sågas.

Det är Zvi Mazel som står för den hårda kritiken, mest känd i Sverige som den ambassadör som förstörde ett konstverk på Historiska museet i januari 2004. Installationen hette Snövit och sanningens vansinne, och hade bland annat en bild på en palestinsk kvinnlig självmordsbombare. Zvi Mazel – ambassadör i Sverige mellan 2002 och 2004 – krävde att konstverket skulle tas bort eftersom han ansåg att det glorifierade självmordsbombare.

I Jerusalem Post hävdar nu Zvi Mazel att Israel rutinmässigt attackeras av europeiska regeringar och att pressen rutinmässigt förvanskar nyheter från Mellanöstern: "Den svenska pressen har gått i spetsen för denna trend", skriver han.

Annons
X

Han fortsätter därefter sitt resonemang med att "den svenska regeringen försöker gömma sig bakom slöjan av pressfrihet".

Därefter anklagar han Sverige för inte ha någon pressfrihet.

"Omkring 80 procent av tidningarna där, speciellt de fyra nationella tidningarna i Stockholm och hundratals tidningar på landsorten, vilka sätter agendan i Sverige, är på något sätt förknippade med den socialdemokratiska rörelsen och fackföreningarna, vilka båda är anti-Israel. Det finns ett slags diktatur av socialdemokrater i pressen i Sverige."

Han förklarar inte på vilket sätt socialdemokratin styr tidningarna, och går inte in på verkliga ägarförhållandena.

Men han hävdar också att att pressen inte ägnar sig åt att granska. "Korruption och problem nämns helt kort och försvinner därefter."

Zvi Mazel menar att det publiceras anti-israeliska artiklar i tidningar varje dag i Sverige.

Han berömmer landets nuvarande regering för dess snabba respons och menar att "vi inte kan låtsas att det regnar när de har spottat på oss så länge".

Han slutsats är att Israel måste hitta en strategi att möta angreppen:

"Israel kan inte fortsätta ignorera de våldsamma angrepp som kommer från Europa, särskilt Västeuropa och EU-länderna. Denna demonisering av Israel är ett verkligt hot som vi måste ta på allvar. Det är dags att genomlysa det och komma med en strategi för att bekämpa det."

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X