Annons
X
Annons
X

”Sverige har fel – Tyskland rätt om asylsökande”

Sverige bör fundera på om vi inte har ett vidare ansvar än att till varje pris försöka tvångsförflytta varje möjlig asylsökande till något annat land, på riktiga eller falska grunder, skriver Tomas Fridh, advokat, och Terje Holmgren, sakkunnig, Flyktinggruppernas riksråd.

(uppdaterad)
Flykten till Europa
Foto: Johan Nilsson/TT

DEBATT | FLYKTEN TILL EUROPA

Dublinförordningen ger även Tyskland rätt att radera uppgifter om asylansökningar i Eurodac som inte är tillförlitliga.

I förra veckan uppmärksammades Tysklands meddelande om att landet inte längre tänker ta tillbaka en del asylsökande enligt Dublinförordningen, trots att de har fingeravtryck registrerade i landet. Svenska myndigheter protesterade, tillsammans med andra länder, och det tyska agerandet beskrevs närmast som en politisk markering eller protest. Vi tycker att Sverige har fel och att den tyska inställningen är både juridiskt rimligare och mer rättssäker.

Dublinförordningen är den rättsakt inom EU som reglerar vilket land som ska pröva asylansökningar. Det finns många felaktiga föreställningar om vad Dublinförordningen innebär. Ansvarigt land utses i de flesta fall genom antingen nära familjeband till en person i landet, att landet anses ha släppt in personen i unionen eller att landet varit först med att ta emot en asylansökan. En sådan ansökan om asyl skall registreras i fingeravtrycksdatabasen Eurodac, vilket senare möjliggör för andra länder att upptäcka dubbla asylansökningar.

Annons
X

I Tyskland är en asylansökan komplicerad på så sätt att ansökan sker i två steg. Personer som inte fullföljer steg två anses inte ha sökt asyl i landet, men de har ändå registrerats som asylsökande i Eurodac. Detta trots att de i många fall sedan sökt sig vidare till andra länder för att där söka skydd. Registreringen har därmed skett på felaktiga grunder. Tyskland anser alltså nu att dessa personer inte har sökt asyl i Tyskland och att Tyskland därför heller inte är det land som på denna grund är ansvarigt för att prova asylansökan. En ståndpunkt som väl stämmer med vad som verkligen hänt. Sverige anser att det faktum att det står en ansökan markerad i Eurodac avgör saken och att Tyskland därför måste ta emot personen.

Exakt när en asylansökan har gjorts är inte alltid helt självklart och det speciellt när det sker i flera steg. Den viktiga rättssäkerhetsfrågan för de drabbade asylsökande är att många personer har registrerats i Tyskland och i Eurodac utan att de faktiskt uttryckt någon önskan söka asyl i Tyskland. Det är förstås inte Sveriges fel, utan Tyskland som brustit i rutinerna. Men när det väl är gjort kan inte den rimliga följden vara att alla dessa personer måste acceptera en felaktig registrering i Tyskland. Både EU-domstolen och Europadomstolen har i flera avgöranden poängterat behovet av att tolka Dublinförordningen med hänsyn till de asylsökandes individuella rättssäkerhet och grundläggande mänskliga rättigheter.

En träff i Eurodac innebär inte ett krav på Sverige att begära av Tyskland att ta tillbaka en person om det finns anledning att tro att det trots allt inte skett en asylansökan. Dublinförordningen ger även Tyskland rätt att radera uppgifter om asylansökningar i Eurodac som inte är tillförlitliga, till exempel för personer som enbart gått igenom första steget i ansökan. Tyskland bör se till att informationen om dessa ansökningar raderas och i framtiden se till att personer inte förs in som asylsökande om det inte är ett klart faktum. Sverige bör fundera på om vi inte har ett vidare ansvar än att till varje pris försöka tvångsförflytta varje möjlig asylsökande till något annat land, på riktiga eller falska grunder.  

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tomas Fridh

  advokat

  Terje Holmgren

  sakkunnig Dublin för Flyktinggruppernas riksråd (Farr)

  Tomas Fridh och Terje Holmgren Foto: Privat
  Annons
  Annons
  X
  Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 2

  Tomas Fridh och Terje Holmgren

  Foto: Privat Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X