Annons
X
Annons
X

Sverige har deflation

Konsumentpriserna steg med 0,4 procent från januari till februari, enligt Statistiska centralbyrån. Inflationstakten var däremot negativ, minus 0,2 procent, vilket innebär deflation. I januari var inflationen 0,0 procent.

Av TT
(uppdaterad)

Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.

Den underliggande inflationen, enligt måttet KPIF, var 0,9 procent i februari.

Framför allt är det fallande räntekostnader, lägre elpriser och sänkta priser på hemelektronik som ligger bakom de fallande konsumentpriserna (KPI) på helårsbasis. Däremot har priserna på livsmedel och kläder stigit, liksom hyran och även paketresor, enligt SCB.

Annons
X

En snabb internationell jämförelse visar enligt Eurostats snabbstatistik att inflationstakten var 1,8 procent för EMU-länderna i februari 2013.

Uppgiften om att Sverige har deflation väcker kritiska reaktioner på twitter, främst mot Riksbanken och dess chef Stefan Ingves. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt skriver så här: ”En lyckad penningpolitik? Sverige har deflation. Hög tid för ett sysselsättningsmål för riksbanken.” Autostock, som följer börsen, skriver: ”Sverige har deflation och onödigt hög arbetslöshet. Tack Ingves.”

Socialdemokraten Lars G Linder i Eskilstuna har en annan måltavla när han konstaterar att ”Sverige behöver en mer expansiv ekonomisk politik!”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • EXTRA:
  Riksbankens inflationsmål

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X