Annons

Sverige halkar ner från topplaceringen

Sverige halkar ner från toppen till en åttondeplats i en ny internationell rankning som mäter vilken ekonomisk standard pensionärer väntas få. Bland annat hamnar Sverige en bra bit bakom de nordiska grannarna Danmark och Norge.

Av SEB
Sveriges placering påverkar av en lägre statlig ålderspension än vissa av de högre rankade länderna, menar Jens Magnusson.
Sveriges placering påverkar av en lägre statlig ålderspension än vissa av de högre rankade länderna, menar Jens Magnusson. Foto: PELAEZ Julio/colourbox.com / MAXPPP

Världens största försäkringsbolag, tyska Allianz, ligger bakom mätningen som rankar länderna där det är bäst att bli pensionär. Sverige har tidigare legat i topp i liknande mätningar men hamnar här på åttondeplats. Jens Magnusson, privatekonom på SEB, menar att låga allmänna pensioner är en orsak till placeringen.

– I huvudsak beror det på att det allmänna pensionssystemet ger relativt låga pensioner. I den delen hamnar vi bara på plats 24 av de 48 undersökta länderna och det drar förstås ned helhetsbetyget. Att vi ändå landar så pass bra som på en åttondeplats beror på att vi har ganska höga tjänstepensioner och på att många därutöver har ett eget sparande som hjälper till.

**Finns det något i undersökningen som är oroande? **

– Ja, det gör det. Den allmänna pensionen, som alltså är relativt låg redan idag, kommer att sjunka ytterligare framöver då fler ska ha pensionen och den dessutom ska räcka i fler år. Det är också ett problem att en av de saker som drar upp dagens betyg i undersökningen, det egna avdragsgilla pensionssparandet, nu avskaffas. Det riskerar att sänka pensionerna generellt och framförallt drabba dem som får låg allmän pension och tjänstepension, till exempel många kvinnor med långa perioder av deltidsarbete, säger Jens Magnusson.

Han fortsätter.

– Slutligen är det fortfarande ett problem att uppemot en halv miljon människor på arbetsmarknaden inte har den tjänstepension som i undersökningen från Allianz framhålls som central för att komma upp i en rimlig pensionsnivå.

SEB och andra aktörer på spar- och pensionsområdet har ett ansvar för att berätta hur det ser ut och vad som kan göras, menar Jens Magnusson.

– Det kan gälla allt ifrån att förklara hur det allmänna pensionssystemet fungerar och vikten av ett långt arbetsliv, till att guida människor till nya sparformer nu när avdragsrätten för privat pensionssparande avskaffas. Många upplever pensioner som krångligt och avlägset och behovet av tydlig och saklig information och rådgivning är stort. Där vill vi bidra och undersökningen och rankingen från Allianz visar att behovet kommer att bli än större framöver.

Han pekar också på att placeringen inte enbart är negativ, Sveriges placering påverkar av en lägre statlig ålderspension än vissa av de högre rankade länderna.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB. Foto: SEB

Sveriges placering påverkar av en lägre statlig ålderspension än vissa av de högre rankade länderna, menar Jens Magnusson.

Foto: PELAEZ Julio/colourbox.com / MAXPPP Bild 1 av 2

Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Foto: SEB Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X