Annons

Sverige genomfart för sjufaldig flyktingvåg

Muhamad, 10, och hans familj får sova en natt i Pingstkyrkan i Kemi i Finland. Deras resa från Makhmur i Irak tog fyra veckor.
Muhamad, 10, och hans familj får sova en natt i Pingstkyrkan i Kemi i Finland. Deras resa från Makhmur i Irak tog fyra veckor. Foto: Yvonne Åsell

Finland har länge legat i botten bland de nordiska länderna när det gäller flyktingmottagande. Men i år väntas antalet asyl­sökande öka med över 600 procent och hundratals människor tar sig varje dag över gränsen från Sverige. Myndigheter och ideella krafter kämpar för att kunna ge alla ett värdigt välkomnande – samtidigt som gränskontrollen skärps.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Razan Hamasor fick inte cykla i Irak, men har nu skaffat en hoj. "Här är kvinnor fira. Finland är ett bra land!”, säger hennes man Ahmed Abbas Reyad.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 15

Pappa Ahmed Abbas Reyad och mamma Razan Hamasor Talem är frustrerade över trångboddhet och sysslolöshet på asylboendet i Torneå. Men Mohamed Reyad Ahmed stormtrivs. Han kan leka hela dagarna och har mamma och pappa i närheten hela tiden.

Foto: Yvonne ÅsellBild 2 av 15
Bild 3 av 15
Bild 4 av 15
Bild 5 av 15

Adam Pätsi, Rimon Mantay och Otso Rauhala är nervösa inför matchen. Tränaren Peter Eskelinen har gått igenom ordningsreglerna - svordomar riktade mot någon ger rött kort.

Foto: Yvonne ÅsellBild 6 av 15

Snart är det avspark.

Foto: Yvonne ÅsellBild 7 av 15

Matchen spelas på Gränsvallen i Haparanda.

Foto: Yvonne ÅsellBild 8 av 15

Filimon Abebe jobbar på Ikea i Haparanda, Rimon Mantay går i skolan och Yodit Okbay är just nu föräldraledig från jobbet inom äldreomsorgen med fem månader gamla Aram Filimon. De planerar för en framtid i Haparanda.

Foto: Yvonne ÅsellBild 9 av 15

Läraren Pirkko Ailovuo och eleverna Nafisa Bilal och hennes dotter Seba Alkhatib tar en fikapaus under svenskapluggandet.

Foto: Yvonne ÅsellBild 10 av 15

Fatma, 6, och Tabara, 5, på rececentrum i Haparanda. De har åkt buss från Luleå med pappa Amjad Chamd och mamma Noor Chamd. Nu ska familjen resa vidare med buss till Vasa i Finland.

Foto: Yvonne ÅsellBild 11 av 15

Tabara, 5, fikar på juice och macka i väntan på bussen mot Finland.

Foto: Yvonne ÅsellBild 12 av 15

Guldaran Sabah Abubakr myser med minstingen Aland, 3.

Foto: Yvonne ÅsellBild 13 av 15

Läggdags, tycker föräldrarna. Men barnen vill leka.

Foto: Yvonne ÅsellBild 14 av 15

Till slut kryper barnen till sängs och blir nattade av pappa Salh Abdullah Haji.

Foto: Yvonne ÅsellBild 15 av 15

Åk till Finland, där är det bra för irakier. Det rådet fick Ahmed Abbas Reyad och Razan Hamasor Talem av vänner från Irak som lämnade hemlandet för många år sedan och nu bor i Tyskland och Sverige. Ahmed Abbas Reyad är sunnimuslim och Razan Hamasor är kurd och efter att shiamilis hotat döda sonen Mohamed Reyad Ahmed, nu fyra år, lämnade de Bagdad.

Färden gick genom Turkiet och med båt till Grekland. I Makedonien satt de fängslade i fyra månader, rånades på pengar, smycken och telefoner och misshandlades. Efter att de släpptes gick färden vidare bak i en skåpbil. Efter en lång resa öppnades dörren. Föraren tog deras pengar, pekade längs vägen och sa åt dem att gå. Det är nu snart tre månader sedan och då visste de inte säkert att de verkligen tagit sig till Finland.

Annons
Annons
Annons