Sverige går med i brittiskledd elitstyrka

Sverige ansluter sig nu till den Nato-anknutna elitstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF) som snabbt ska kunna sättas in vid konflikter.

Försvarsminister Peter Hultqvist skriver på i dag i Stockholm tillsammans med sin brittiske kollega Michael Fallon och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö.

Under strecket
Publicerad
Sverige ansluter sig till Nato-anknutna elitstyrkan JEF.

Sverige ansluter sig till Nato-anknutna elitstyrkan JEF.

Foto: Lars Pehrson
Annons

JEF är en brittiskledd styrka som vid kris eller krig snabbt ska kunna sätta in stridskrafter, inte minst i Baltikum. Styrkan, som är ett Nato-initiativ, ska kunna ställas till FN:s, EU:s och Natos förfogande och sedan tidigare har – förutom Storbritannien och de tre baltiska länderna – också Danmark, Nederländerna och Norge anslutit sig.

Nu tillkommer också Finland och Sverige. Vid en ceremoni i Stockholm ska Hultqvist (S), Fallon och Niinistö i dag underteckna dokumenten. Enligt försvarsdepartementet ligger en anslutning "i linje med regeringens inriktning i den försvarspolitiska inriktningspropositionen om att Sverige aktivt bör söka deltagande i bilaterala och multilaterala samarbeten med tyngdpunkt i norra Europa."

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons