Annons

”Sverige går fel väg – gynnar storbolagen”

Karin Johansson, Svensk Handel, och Jonas Siljhammar, Visita, varnar för en överimplementering av ett EU-direktiv.
Karin Johansson, Svensk Handel, och Jonas Siljhammar, Visita, varnar för en överimplementering av ett EU-direktiv. Foto: Pressbilder

Multinationella storbolag på väg att få ökad marknadsmakt på den lilla handlarens bekostnad. Den svenska processen kring ett EU-direktiv har fått en olycklig vändning, skriver Karin Johansson och Jonas Siljhammar.

Under strecket
Publicerad

Är det rimligt att införa en lagstiftning som skyddar storföretag som Coca-Cola, Nestlé och Unilever gentemot din lokala restaurang, kiosken på hörnet eller butiken på landsbygden? Det riskerar att bli konsekvensen när ett nytt EU-direktiv snart ska bli svensk lag. Om den svenska utredarens vantolkning av direktivet blir verklighet kommer ytterligare marknadsmakt att flyttas till multinationella storföretag på mindre företags bekostnad.

EU-direktivet Unfair Trading Practices (UTP) handlar i grund och botten om en vilja, från främst bönder i södra Europa, att stärka förhandlingsmakten i förhållande till större köpare i livsmedelsindustrin och handeln. För att skydda de mindre aktörerna ska en rad olika affärsöverenskommelser förbjudas, det handlar till exempel om avbeställningar, betaltider och reklamationer som kan missgynna mindre företag.

Annons
Annons
Annons