Annons
Ledare

Fredrik Johansson:Sverige förtjänar Lundadeklarationen

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Tystnaden har ett pris. I form av självcensur, enskilda människors kraschade karriärer och långsiktig akademisk förflackning.

Under strecket
Publicerad

Lund borde göra sig till Sveriges Chicago!” föreslog Axess chefredaktör PJ Anders Linder när han på onsdagen gästade ledarsidans podd. Bakgrunden är den så kallade Chicagodeklarationen om akademisk yttrandefrihet som fått stor uppmärksamhet i USA och som är Chicagouniversitetet sätt att markera sin position i ett allt mer kyligt akademiskt klimat.

Med i podden var också Anna Victoria Hallberg som är doktor i litteraturvetenskap, verksam vid Södertörns högskola och en flitig debattör i frågor som rör högre utbildning, samt Johan Sundéen, som är docent i idé- och lärdomshistoria och universitetslektor vid högskolan i Borås. Under senare år har vi haft flera uppmärksammade fall i Sverige där lärare på våra universitet blivit utsatta för närmast ren inkvisition. Det som påståtts misshagligt – men som sällan eller aldrig varit det – har olika aktivister bokstavligen försökt tysta.

Annons
Annons
Annons