Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Jan Semneby: Sverige fick ett nytt VM-hopp

Det blev ingen seger men var bra nog ändå. Sverige fick ett nytt VM-hopp i Frida Hansdotter och blågul damåkning visade sig stå pall utan Anja Pärson.

[object Object]
Tvåan Frida Hansdotter, Sverige, segraren Mikaela Shiffrin, USA, och trean Tina Maze, Slovenien. Foto: SCANPIX

SVD I ÅRE

Det känns inte överilat att utnämna Frida Hansdotter till ett guldhopp inför VM i Schladming i februari efter de här dagarna i Åre. Norbergtjejen är ingen ung nykomling som likt USA:s fantastiska tonåring 17-åriga Mikaela Shiffrin bara kommer från ingenstans och slår till. Fridas andraplats i slalomtävlingen, den tredje i karriären, och hennes genombrott i storslalom är frukten av långt och idogt arbete.

Det är det som krävs om man vill etablera sig i världstoppen. Det tog tre år för Anja Pärson att vinna igen efter den första segern i Mammoth Mountain.

För 27-åriga Hansdotter har dett gått sju år sedan världscupdebuten, sju år av värdefull rutin. Hon har med sin omstart i storslalomsatsningen med tävlande i den mindre glamorösa europacupen visat att hon har ambitionen att jobba hårt i vetskapen att man inte får nåt gratis.

Annons
X

För första gången i sitt liv var hon på torsdagskvällen i ledning i en världscuptävling med allt vad det innebär av nervspänning. Och hon låg under halva andra åket i ledning innan hon tappade på slutet mot Mikaela Shiffrin som tog sin första världscupseger.

Lägg till det Fridas positiva utstrålning och jävlaranamma och vi har en åkare som har vad som krävs.

Hansdotters andraplats var de svenska damernas första pallplats den här säsongen. Någon sa att det var den 100:e i världscupen av en svensk dam. Och det finns fler som har kapacitet att kliva upp framöver och göra Frida Hansdotter sällskap. Maria Pietilä Holmner visade med sin fjärdeplats och resoluta åkning att hon definitivt är tillbaka i den form hon hade innan hon skadade sig i början av året.

Lägg till det de unga tjejernas framfart med 20-åriga Nathalie Eklunds fina sjätteplats, en rejäl putsning av personbästat, i spetsen och vi har ett mycket starkt slalomlandslag där det lär bli en hård kamp när de fyra VM-biljetterna ska delas ut.

Svensk utförsåkning har på ett sätt gått tillbaka till hur det var på Stenmarks tid. Då kretsade allt kring slalom och storslalom, fartåkning var något som alpländernas åkare höll på med.

Nu ligger fokus åter på ”svänggrenarna”. Av olika orsaker, Anja Pärsons och Patrik Järbyns avslutade karriärer, Hans Olssons comeback som dröjer och Jessica Lindell Vikarbys hittills tveksamma super-G-form kan Sverige faktiskt komma att sakna representanter den första veckan av VM då super-G och störtlopp avgörs.

Men desto roligare kan det bli de sista dagarna i Schladming med Frida Hansdotter, Maria PH, Myhrer och de andra svenska slalomstjärnorna.

Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

V 42 | Vem vann första Stockholm Open? quiz.svd.se V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest? quiz.svd.se V 39 | Vad heter vår första majorsegrare? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Tvåan Frida Hansdotter, Sverige, segraren Mikaela Shiffrin, USA, och trean Tina Maze, Slovenien.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X