Annons
X
Annons
X

Sverige får vänta på asylfördelning

EU-kommissionen famlar febrilt efter en lösning på flyktingkrisen som medlemsländerna kan acceptera. Under tiden får Sverige vänta på besked om att omfördela asylsökande till andra länder i EU.

Av TT
Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Jean-Claude Juncker. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Vid EU:s toppmöte i december sade sig EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vara för att Sverige ska få bli en del av omfördelningssystemet och utlovade ett förslag till "början av 2016".

Fast det tycks dra ut på tiden. Kanske i februari, låter nu gissningen i Bryssel.

"Kommissionen arbetar med olika modeller. Vi kan inte ge ett precist datum", heter det formellt när TT frågar.

Annons
X

I bakgrunden lurar grava åsiktsskillnader som får hela EU-bygget att knaka. Fyra månader efter det att EU-länderna tog beslut om att omfördela totalt 160 000 asylsökande mellan sig har bara drygt 300 verkligen fördelats – samtidigt som Slovakien vänt sig till EU-domstolen för att stoppa hela systemet.

EU-kommissionen väntas ändå försöka skapa en permanent fördelningsmekanism när deras förslag om framtidens asylsystem ska presenteras i mars. Planen "behöver innehålla ett distribueringssystem där de asylsökande närmast automatiskt hänvisas till ett medlemsland", förklarade asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos inför EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter i förra veckan.

Sverige och Tyskland tillhör anhängarna till att de asylsökande fördelas jämbördigt. Motståndet väntas dock bli stenhårt, framför allt från tydligt invandringsskeptiska länder som Polen, Slovakien och Ungern.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Processen riskerar att dra ut på tiden och om inte någon backar kan konsekvenserna bli enorma.

  – EU faller ihop på grund av medlemsländernas oförmåga att fatta beslut, varnade Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt i EU-parlamentet i tisdags.

  – Om vi inte respekterar våra egna beslut så har vi ett enormt problem. Det är den brutala sanningen, tillade permanente rådsordföranden Donald Tusk.

  Annons
  Annons
  X

  Jean-Claude Juncker.

  Foto: FREDRIK PERSSON / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X