Annons

Sverige får ett avfolkat försvar

avskaffad värnplikt Regeringen säger att förändringen av värnplikten inte ska skapa ett­ ­yrkesförsvar. Men det är svårt att se att en soldat som anställs i fyra till sex år eller mer skall ­kunna betraktas som något annat än en yrkessoldat. Hur påverkar det samhällsandan och samman­hållningen? undrar den säkerhetspolitiske kommentatorn Wilhelm Agrell.

Under strecket
Publicerad

Med den försvarsproposition som regeringen lade fram i mitten av mars och som skall behandlas av vårriksdagen tar Sverige ett avgörande steg mot avskaffandet av ett försvar byggt på värnplikt. Själva pliktlagstiftningen skall visserligen bli kvar, men utan att tillämpas och i realiteten som en formalitet. Vad som föreslås är ett systemskifte från ett medborgarbaserat till ett professionellt försvar.

Regeringen hävdar visserligen att det handlar om en övergång från tvång till frivillighet och att det inte är fråga om införandet av ett yrkesförsvar. Men det är svårt att se att en soldat som anställs i mellan fyra och sex år med möjlighet till förlängning skall kunna betraktas som något annat än en yrkessoldat.

Annons
Annons
Annons