Annons
X
Annons
X

Sverige faller i trygghetsligan

Sverige har rasat i den internationella trygghetsligan. Från att ha haft den näst högsta a-kassan i världen ligger vi nu under snittet i en internationell jämförelse. För att klara ekonomin var Marianne Berglund tvungen att använda sina sparpengar när hon förlorade jobbet.

(uppdaterad)
Marianne Berglund gick på a-kassa i ett år. Det fungerade bara för att hon hade egna besparingar att falla tillbaka på.
Marianne Berglund gick på a-kassa i ett år. Det fungerade bara för att hon hade egna besparingar att falla tillbaka på. Foto: LARS PEHRSON

År 2005 var den svenska a-kassan näst högst i världen. Fem år senare hade Sverige hamnat en bra bit under snittet när OECD-länderna jämfördes.

Det visar den färska rapporten Sveriges socialförsäkringar i jämförande perspektiv, där utvecklingen av sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsförsäkringarna jämförs utifrån en genomsnittlig industriarbetarlön. Rapporten är beställd av den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Inom alla de tre försäkringarna har flera länder gått om Sverige. Men det är a-kassans ersättningsnivå, där Sverige nu ligger under länder som Belgien, Danmark och Italien, som raset varit störst. Rapportförfattarna kallar nedgången ”anmärkningsvärd”.

Annons
X

Sverige är nu på väg att lämna det vi kallar ”den svenska modellen”, enligt Joakim Palme, professor i statsvetenskap och medförfattare till rapporten.

– Den svenska modellen har byggts på att majoriteten av befolkningen har fått någonting för sina skattepengar. Vi har kommit till en brytpunkt när inte ens medelsvensson får fullgott inkomstbortfallsskydd av de allmänna försäkringarna.

– Det är inte bara höginkomsttagare som nu är beroende av tilläggsförsäkringar, säger Palme.

Problemet är att det inte är de som mest behöver tilläggsförsäkringar för att försäkra sig mot sjukfrånvaro eller arbetslöshet som har dem eller med enkelhet kan skaffa dem, menar rapportförfattarna.

Det handlar om förändringar på flera områden; ersättningen i procent som sänkts, den maximala ersättningstiden som kortats och inkomsttaket som inte hängt med löneökningarna.

Just inkomsttaken, den maxinkomst som ersättningen beräknas utifrån, är en anledning till att den svenska a-kassan ligger lågt när länderna jämförs. I Sverige får den som är arbetslös på heltid i dag 80 procent av lönen de första 200 dagarna, därefter 70 procent.

Men eftersom maxtaket för beräkningen av a-kassan ligger på 18700 kronor, får i dag bara 12 procent av de arbetslösa tidigare heltidsarbetande en a-kassa som motsvarar 80 procent av den faktiska lönen.

Det är inte bara a-kassan som halkat ned. Mellan 2005 och 2010 sjönk den faktiska ersättningsnivån i sjukförsäkringen med nästan fem procentenheter. Samtidigt hamnar vi långt ner när maxtiden för ersättningen rankas. När det gäller arbetsskadeförsäkringen är det i dag bara fem länder som har lägre nivåer än Sverige.

Samtidigt har jobbskatteavdragen, som inte gäller för arbetslösa eller sjukskrivna, gjort att ersättningsnivåerna har sänkts ytterligare i förhållande till lönen.

– Det har blivit sämre sociala rättigheter rakt över. Det är anmärkningsvärt att Sverige är det land som rört sig mest under de senaste fem åren när det gäller socialförsäkringarna, säger Joakim Palme.

Marianne Berglund är utbildad journalist, men efter att ha vikarierat på olika tidningar under flera år, med kortare arbetslöshetsperioder emellan jobben, fick hon svårt att hitta nya jobb. Under ett år gick hon på a-kassa, ett liv som inte hade fungerat om hon inte haft egna besparingar att falla tillbaka på.

– Jag var stenhård mot mig själv när det gällde mina utgifter. Men trots det så fick jag ta av mina besparingar, speciellt de månader när elräkningarna och försäkringar skulle betalas.

Till slut fick hon nog. Nu har hon, trots att hon redan har en utbildning, börjat läsa till systemvetare där möjligheterna att få jobb är större.

Annons
Annons
X

Marianne Berglund gick på a-kassa i ett år. Det fungerade bara för att hon hade egna besparingar att falla tillbaka på.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X