Annons
X
Annons
X

Sverige erkänner inte Västsahara

Sverige erkänner inte Västsahara, meddelar utrikesdepartementet på fredagskvällen. Orsaken sägs bland annat vara att de folkrättsliga förutsättningarna inte är uppfyllda.

Av TT

Dessutom bör frågan tas i FN i stället, hävdar utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande: "Frågan om Västsahara utgör en avkoloniseringsfråga i FN samt står på säkerhetsrådets dagordning".

Vidare anser Wallström att ett svenskt erkännande inte skulle gynna den processen. "Situationen i Västsahara skiljer sig dessutom från de stater som Sverige tidigare har erkänt".

Kabinettssekreterare Annika Söder säger att det är en samlad politisk bedömning som ligger till grund för att Sverige inte går vidare med ett erkännande av Västsahara.

Annons
X

– Vi har inte sneglat på säkerhetsrådskandidaturen. Vi har inte heller sneglat på den besvärliga frågan med de marockanska gatubarnen, säger Söder.

Hon vill inte säga att de ansträngda handelsrelationerna med Marocko varit avgörande.

– Det är väldigt tråkigt att vi har haft dåliga relationer med Marocko en tid. Men det är en samlad politisk bedömning som ligger till grund för översynen av Västsaharapolitiken, säger Söder.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X