Annons

Sverige drivande i ebolafrågan

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, säger att det var ett bra och nödvändigt beslut från WHO att utlysa nödläge i Kongo-Kinshasa.
Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, säger att det var ett bra och nödvändigt beslut från WHO att utlysa nödläge i Kongo-Kinshasa. Foto: Naina Helén Jåm/TT

Sverige har drivit på för att få omvärlden att agera kraftfullare i Kongo-Kinshasa. Sida följer det pågående ebolautbrottet noga och är redo att öka insatsen vid behov.

Under strecket
Troy Enekvist / TT
Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen (WHO) klassade ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge i onsdags. Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, säger under en pressträff att det var ett bra och nödvändigt beslut från WHO och påpekar att det internationella samfundet tidigare inte uppmärksammat frågan tillräckligt.

– Sverige har varit pådrivande för att få både WHO och andra att agera. Vi satte in ytterligare 40 miljoner till WHO för några veckor sedan. Dessutom tog jag upp frågan i det senaste ministerrådet om att vi behöver ge mer resurser till ebola från EU-sidan, säger Peter Eriksson.

Annons
Annons
Annons