Annons
X
Annons
X

”Sverige deltog i NSA-övervakning”

Svenska Försvarets radioanstalt (FRA) samarbetar med amerikanska NSA och brittiska GCHQ,
skriver Metro. Uppgifterna lades fram i en utfrågning om avlyssningsskandalen i ett utskott i EU-parlamentet av journalisten Duncan Campbell. Sverige ska ha gett NSA tillgång till kablar under Östersjön, som enligt it-experten Fredrik Ljunggren huserar väldigt mycket av Rysslands internetkommunikation.

(uppdaterad)

Duncan Campbell pekade under utfrågningen ut Sverige som den tredje parten i avlyssningsskandalen, vid sidan av USA och Storbritannien. Bland annat ska Sverige ha givit USA tillgång till baltiska undervattenskablar, skriver tidningen. Sverige ska ha använt sig av ett kodnamn i det hemliga samarbetet, enligt Campbell.

”Landets kodnamn är Sardines” skriver han
på Twitter. En uppgift som SvD:s reporter Mikael Holmström 2011 avslöjade i sin bok ”Den dolda alliansen”.

FRA:s talesman Fredrik Wallin vill inte kommentera uppgifterna.

Annons
X

– Generellt kommenterar vi inte hur våra samarbeten ser ut. Vi har samarbeten med andra länder och när vi samarbetar med andra länder omfattas det av FRA:s regelverk, säger Wallin till Metro.

EU-parlamentet har tagit initiativ till att låta sitt utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe, samla information om avlyssningsskandalen. Utskottet inledde på torsdagen en serie utfrågningar. Huvudsyftet är att utröna hur EU:s medborgare påverkats av den övervakning de utsatts för av bland annat USA och Storbritannien, sade Claude Moraes, .

En av dem som hördes var Campbell och han anklagade Sverige för att vara den tredje, viktiga partnern i avlyssningssamarbetet. Det framgår av hans twittrande från utfrågningen, skriver Metro.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Där transporteras trafik som uppenbart är intressant för NSA
  Fredrik Ljunggren

  Fredrik Ljunggren, säkerhetsexpert på it-företaget Kirei, är inte förvånad över uppgifterna om att Sverige har lämnat ut information från undervattenskablar. Enligt honom äger Telia Sonera ett antal kablar som går österut, och där väldigt mycket av den ryska internetkommunikationen transporteras eftersom det är en bra väg in i västvärldens internetinfrastruktur.

  – Där transporteras trafik som uppenbart är intressant för NSA, säger Fredrik Ljungren.

  Enligt honom var det åtkomst till de kablarna som till stor del låg bakom FRA-lagen 2008, som ger FRA rätt att avlyssna all data- och telefontrafik till och från Sverige.

  – Så det här innebär inte nödvändigtvis att FRA bryter mot några lagar, säger Fredrik Ljunggren.

  De svenska parlamentariker som sitter i utskottet, Anna Hedh (S) och Cecilia Wikström (FP), var inte närvarande och vill därför inte kommentera vad som sades. Cecilia Wikström satt i stället i ”viktiga möten”, medan Anna Hedhs plan blev inställt, säger deras respektive pressekreterare till TT.

  Maria Ferm, it-politisk talesperson för Miljöpartiet säger att uppgifterna om att Sverige skulle vara nyckelaktör och samarbeta med USA och Storbritannien är oroande.

  Maria Ferm vill veta vad regeringen har vetat, och hon pekar på att Sverige sedan 2007 har ett avtal med USA som handlar om utbyte av information vid signalspaning.

  – Det är märkligt om regeringen säger sig inte ha kännedom om övervakningen, samtidigt som mycket tyder på att man i högsta grad har varit inblandade. Regeringen måste svara på vilken information de har haft, och i vilken utsträckning som Sverige har varit inblandad i den här övervakningen, säger Maria Ferm till TT.

  I ett pressmeddelande skriver Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde att många europeiska ledare har protesterat mot NSA:s övervakning, men han tycker att den svenska regeringen har varit tyst.

  – Med tanke på att regeringen gjort frågan om frihet på nätet till sin stora utrikespolitiska profilfråga så har tystnaden varit mycket förvånande. Frågan är om vi nu fått svaret på varför Reinfeldt och Bildt inte har velat prata om NSA:s massövervakning? säger Hans Linde i pressmeddelandet.

  På sin sajt presenterar sig Duncan Campell som frilansande journalist, författare, konsult och tv-producent. Han brukar också anlitas som expertvittne i rättegångar om frågor kring kommunikationsdata.

  Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

  PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se

  och TT

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 6
  Bild 2 av 6
  Bild 3 av 6
  Bild 4 av 6
  Bild 5 av 6
  Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X