”Sverige bryter mot mänskliga rättigheter”

Sverige har lämnat ”påtagligt osanna” uppgifter till FN, hävdar Human Rights Watch. Två dagar efter den kritiserade utlämningen av två egyptier 2001, skrev den svenska regeringen till FN:s säkerhetsråd att ingen ska avvisas till länder där de riskerar tortyr.

Under strecket
Publicerad
Annons

På kvällen den 18 december 2001 kördes två terrormisstänkta egyptiska män till Bromma flygplats.
Männen bands till händer och fötter innan de fördes ut till ett väntande jetplan. De asylsökande männen, Ahmed Agiza och Mohammed Al Zery, flögs sedan till Egypten, bevakade av amerikanska agenter.
Den svenska regeringen hade beslutat om att snabbavvisa männen, sedan Egypten garanterat att de inte skulle torteras eller behandlas illa på annat sätt.

Människorättsorganisationer har skarpt kritiserat Sverige för avvisningen. De anser att det inte går att lita på garantier från den egyptiska regeringen. Ahmed Agiza har i efterhand uppgett att han bland annat utsatts för elchocker i fängelset.
I en ny rapport från den amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Watch, får Sverige på nytt utstå svidande kritik för avvisningen. Rapporten, som släpptes i går, anklagar FN:s säkerhetsråd för att strunta i brott mot mänskliga rättigheter, som begås i kampen mot den internationella terrorismen.
Human
Rights Watch hämtar i rapporten exempel från fem länder, som de anser har kränkt de människorätten, då de bekämpat terror. Länderna är Egypten, Uzbekistan, Malaysia, Marocko och Sverige.
Human Rights Watch uppmärksammar också en rapport från den svenska regeringen till FN:s säkerhetsråds anti-terrorkommitté. I det brevet står det så här om Sveriges policy vid utlämningar:
”Personer, som riskerar dödsstraff eller tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller straff, får aldrig återlämnas till sitt hemland eller ett annat land där de skulle vara utsatta för en sådan risk.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons