Annons
X
Annons
X

”Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna”

Datalagringsdirektivet bryter mot Europakonventionen och kommer med största sannolikhet att dras inför Europadomstolen. Det säger en ledande norsk jurist, som anklagar Sverige för att bryta mot de mänskliga rättigheterna.

Foto: SCANPIX

Läs tidigare artiklar om datalagringsdirektivet:

Det är den norska advokaten Jon Wessel-Aas som i en debattartikel i tidningen Dagbladet går till hårt angrepp mot Sverige och datalagringsdirektivet. Också FRA-lagen får skarp kritik av Wessel-Aas, som är ordförande i Internationella juristkommissionens norska avdelning och jobbar som jurist på tv-bolaget NRK.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Tanken ligger obehagligt nära ett totalitärt system”, skriver Wessel-Aas om kombinationen av datalagringsdirektivet och FRA-lagen. Och domen mot grannlandet är hård: ”Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna”, är rubriken på debattartikeln.

  Annons
  X

  Den fortsätter:

  ”Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna begränsar myndigheternas möjligheter att göra ingrepp i grundläggande medborgerliga rättigheter och innehåller rättsliga principer om kommunikationsfrihet och om privatlivets helgd”.

  Till SvD.se säger Wessel-Aas att han är övertygad om att EU-direktivet – som innebär att medlemsländerna ska tvinga teleoperatörer att spara information om e-post, internetuppkopplingar, telefonsamtal och sms i mellan sex månader och två år – så småningom kommer att prövas av Europadomstolen och att det där kommer att falla.

  – Jag tror att det kommer att överklagas. Om det sedan blir av någon i Norge, Sverige, Danmark, Storbritannien eller något annat land återstår att se. Men det här är ett typiskt exempel där EU-lagar kommer i konflikt med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, säger han.

  Som SvD.se rapporterade igår har EG-domstolen beslutat av avslå en irländsk begäran att ogiltigförklara datalagringsdirektivet. Det innebär att den svenska regeringen fortsätter arbetet med att lägga fram en proposition, vilket väntas komma i juni i år.

  Men domstolen har enbart tagit hänsyn till på vilka grunder ministerrådet fattade sitt beslut – inte om direktivet bryter mot de mänskliga rättigheterna eller hotar den personliga integriteten.

  Det gör att Wessel-Aas inte är ensam om att anse att direktivet kan stoppas. Erik Josefsson, som kandiderar för Vänsterpartiet till Europaparlamentet i sommarens val och som bloggar från Bryssel, menar att den svenska regeringen är feg om den gömmer sig bakom EU när direktivet genomförs.

  Han vill istället att Sverige ska tvinga EU-kommissionen att dra ärendet inför EG-domstolen.

  – Vi bör förhala implementeringen tills kommissionen anser sig tvungen att stämma Sverige. Och då, då måste kommissionen visa effektiviteten, proportionaliteten, hur avskräckande direktivet är, ja alla de här kriterierna som krävs för att införa en sådan här extremt farlig lagstiftning, säger Erik Josefsson till SvD.se.

  Detta har tidigare avfärdats av flera politiker i Sverige, men Erik Josefsson, som tidigare framgångsrikt lobbat i Bryssel mot patent på datorprogram, tror att Sverige skulle vinna.

  Han jämför med en dom i Europadomstolen från december, där det konstateras att Storbritannien bryter mot de mänskliga rättigheterna när polisen sparar information om dna, fingeravtryck och cellprover från personer som inte dömts för något brott.

  – Det är bara att byta ut den typ av data som de sparat mot det som ska sparas enligt datadirektivet så ser man att Sverige skulle vinna, säger Erik Josefsson till SvD.se.

  Datalagring svd.sesam.se Extern länk: Läs Jon Wessel-Aas debattartikel på Dagbladet.no dagbladet.no Extern länk: Läs Erik Josefssons blogg erikjosefsson.eu Extern länk: Läs domen som Erik Josefsson hänvisar till cmiskp.echr.coe.int
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X