”Sverige bör verka för förbud mot nya kolgruvor”

Sverige bör lyssna på Kiribatis president Anote Tong och uppmana världen till ett globalt moratorium för nya kolgruvor. Det skriver Richard Denniss, chefsekonom på en tankesmedja i Australien, som vill förmå ledare i världen att stoppa Australiens planer på att subventionera kolgruvor.

Under strecket
Publicerad

Stockholm jämfört med storleken på den planerade Adani/Carmichael-kolgruvan.

Richard Denniss

Foto: Privat
Annons

Medan Sverige debatterar vad Vattenfall ska göra med sina kolgruvor i Tyskland, debatterar Australien hur de bäst ska subventionera världens största exporterande kolgruvor. Bara i förra veckan gav Australiens regering klartecken till den enorma Adani/Carmichael kolgruvan som till ytan, 40 kilometer lång och 10 kilometer bred, är lika stor som Göteborgs kommun (447 kvadratkilometer). Australiens regering har gång på gång signalerat att de är mer än villiga att stödja projektet med finansiell backning.

Adani/Carmichael-gruvan, om den byggs, kommer att producera mer än 2 miljarder ton kol under sin livstid. Det är tillräckligt med kol för att skapa en väg som är 10 meter bred, 1 meter djup och 200,000 kilometer lång, vilket skulle räcka fem varv runt jorden.

Annons
Annons
Annons