”Sverige bör snarast införa skatt på socker”

Svenskarnas konsumtion av läsk har fyrdubblats på 50 år. Det stora sockerintaget leder till sjukdomar som belastar sjukvården med mångmiljardkostnader årligen. Gör som med tobak och alkohol – inför en skatt och förbättra folkhälsan, skriver ett antal forskare och tandvårdschefer.

Under strecket
Publicerad
Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

På 60- och 70-talen var det högtidsstund på lördagskvällen när barnen fick dela en läsk, eller kanske till och med fick en egen. På den tiden rörde det sig heller inte om några tvålitersflaskor. Nej, 33 centiliter räckte. I genomsnitt drack en svensk 25 liter läsk om året då.

I dag har festkänslan kring läsken försvunnit i takt med att priset sjunkit. Det dricks läsk veckans alla dagar och det är få om några 33 centiliters flaskor som hamnar på matbordet eller vid sidan om datorn. Det är betydligt större flaskor som används. Konsumtionen har i genomsnitt fyrdubblats på drygt 50 år. Nu dricker svensken i snitt 100 liter per år, men det finns tonåringar som dricker upp till 25 liter läsk i veckan. Om en tvålitersflaska innehåller socker motsvarande 60 sockerbitar, handlar det i så fall om nästan 900 sockerbitar i veckan eller 40 000 på ett år, eller om man så vill 120 kilo socker. Utöver socker i läsk och godis visar en amerikansk studie att olika sockerarter tillsätts i cirka 70 procent av all processad mat och dryck.

Annons
Annons
Annons