Annons

”Sverige bör satsa på flygindustrin”

Sverige är en av få industrinationer i världen som i princip kan tillverka hela system till kompletta flygplan, skriver debattörerna.
Sverige är en av få industrinationer i världen som i princip kan tillverka hela system till kompletta flygplan, skriver debattörerna. Foto: Johan Nilsson/TT

Förutsättningar finns för svensk industri att leverera komponenter till allt större flygplan med allt lägre klimatavtryck, skriver tre regionpolitiker från Centerpartiet.

Under strecket
Publicerad

Många arbetsplatser ser över sina flygresor. Antalet inrikesresor med flyg minskar i Sverige. I vissa regioner, bland annat i Västra Götalandsregionen har inrikes flygresor halverats på tre år. Insatser för att reducera mängden flygresor på sträckor där tåget är ett alternativ ska fortsätta. Klimatfrågan är akut och kräver ansvar i vardagen. Att flytta resenärer från flyg till tåg, såväl inom Sverige som i övriga Europa är en viktig åtgärd för att minska koldioxidutsläppen.

Flygresandet i världen kommer att öka de närmaste decennierna. Sverige ska aldrig nöja sig med att minska antalet inrikesresor med flyg eller dämpa flygresandet inom Europa där man kan ta tåget i stället. Vi ska bidra med kunskap och kompetens som kan minska klimatavtrycket från flygresor globalt.

Annons
Annons
Annons