Annons

Sverige bör redovisa hur nätet övervakas

Svenska myndigheter svarar inte på eller förhalar frågor om hur de hanterar nätfriheten. Svenska folket vet därför inte hur informationsinsamlingen fungerar, vem som bedriver den, i vilken omfattning eller med vilka syften, skriver sex forskare och samhällsdebattörer.

Under strecket
Publicerad

Tankesmedjan Fores startar i dag ett upprop för att bidra till en genomlysning av frågan om hur det öppna samhället försvarar sig mot de hot det ställs inför. Med vilka verktyg det försvaret organiseras och i vilken omfattning dessa verktyg bör användas. Detta är en av vår samtids kanske viktigaste frågor, och vi som undertecknar detta upprop hoppas på bred uppslutning från såväl offentlig sektor, näringsliv som forskningsvärld.

Övervakningsskandalerna har duggat det tätt senaste året, inte minst kring läckorna om amerikanska säkerhetstjänsten NSA. Men även i Sverige har myndigheter visat allt större intresse för att få tillgång till den information om svenska medborgare som finns lagrade hos it- och telekomföretag. Nu senast har Säpo begärt att få direkt tillgång till telekombolagens register, utan möjlighet till granskning och värnande om medborgarnas integritet.

Annons
Annons
Annons