Annons
X
Annons
X

Jimmie Åkesson: ”Sverige bör rösta om utträde ur EU”

Min förhoppning är att Sverige på sikt kommer att följa Storbritanniens väg och kräva att makt flyttas tillbaka till de enskilda länderna. Om detta inte sker, bör länder överväga att lämna unionen innan EU har blivit den fullskaliga federation som vissa vill. Det skriver Jimmie Åkesson (SD).

(uppdaterad)
[object Object]
Jimmie Åkesson Foto: Anders Ahlgren, Virginia Mayo/AP

DEBATT | EU

Alla har vi våra egna minnen från tiden då Sverige skulle folkomrösta om ett medlemskap i EU. Vissa röstade ja för att maten skulle bli billigare, andra för att det skulle bli enklare att resa. Men det som inleddes och av många upplevdes som ett i jämförelsevis begränsat samarbete, är idag något helt annat.

Handel och samarbete är bra, det är viktigt och centralt för länders utveckling. Men för detta krävs inte den politiska union som EU har blivit idag. Ser man till vilka argument som EU-vurmarna oftast framför, finns egentligen inget exempel som absolut kräver en politisk union.

Det enskilt kanske största argumentet som ofta framförs, är att EU är centralt för Sveriges handel. Här ska man dock ha klart för sig att även om Sveriges handel långsiktigt ökar totalt sett, så minskar EU:s betydelse i sammanhanget. År 1992, före inträdet i EU, uppgick Sveriges samlade varuexport till dagens EU 28-länder, till 62,3 procent av Sveriges totala export. Förra året (2015) hade denna siffra minskat till 58,5 procent. Förklaringen till detta är förvisso inte att vi handlar mindre med EU, men exporten ökar än mer till länder som inte är medlemmar. Därav minskar EU:s relativa andel och kan således ses som ett bevis för att en ökad handel inte förutsätter ett medlemskap i unionen.

Annons
X

Ser man även till vilka enskilda länder som är viktigast för vår totala handel så finner man Norge i den absoluta toppen, ett land som vi alla vet inte har ett eget medlemskap. Likaså går hela 25 procent av Sveriges export till Europa, till länder som inte är medlemmar av EU.

Vidare ska också poängteras att Sverige idag är ett av Europas viktigaste gruvländer och är i särklass den största järnmalmsproducenten inom EU. Likaså är vi en stor exportör av trävaror och pappersmassa. Det är naivt att tro att Europas behov av Svenska råvaror plötsligt skulle upphöra om vi en dag skulle lämna unionen.

Ett annat argument som ibland framförs är att EU innebär ekonomiska fördelar genom bland annat stöd till jordbruk, regional tillväxt, forskning mm. Det stämmer att EU delar ut medel, även till Sverige. Men om man tittar på de totala summorna så står det klart att Sverige är en av EU:s största nettobetalare. Mellan 1995 och 2014 har vi betalat hela 161,3 miljarder kronor mer i avgift, än vad vi har fått tillbaka. De stöd som EU sänder tillbaka till oss, hade vi utan ett medlemskap således med råge kunnat finansiera själva.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vidare hävdar vissa att en union krävs för att kunna arbeta mer effektivt i gränsöverskridande frågor så som miljö, kriminalitet och migration. Då ska man dock vara medveten om att harmoniserade regler innebär att bestämmanderätten flyttar från Sverige och de enskilda parlamenten. Det handlar inte bara om att EU påverkar arbetet i Riksdagen. SKL presenterade nyligen en undersökning som visade att ungefär 60 procent av kommunernas verksamhet påverkas av EU på något sätt. Motsvarande siffra för landstingen och regionerna är ca 50 procent. Frågan man måste ställa sig är då, kan man inte samarbeta i gränsöverskridande frågor, utan att flytta makten till Bryssel? – Självklart kan man det.

  I sommar kommer befolkningen i Storbritannien att gå till vallokalerna. De kommer att få ta ställning till om den uppgörelse premiärminister Cameron nådde är tillräckligt bra för att stanna kvar i unionen. Av allt att döma kommer valet att bli en rysare där ingen sida idag är en självklar favorit. Men oavsett utgången så kommer detta att ge ringar på vattnet.

  Min förhoppning är att fler länder, även Sverige, på sikt kommer att följa Storbritanniens väg och kräva att makt flyttas tillbaka till de enskilda länderna. Och om detta inte sker, bör länder överväga att lämna unionen innan EU har blivit den fullskaliga federation som vissa vill. Handel och samarbete är en självklarhet, men utan politisk överstatlighet.

  Jimmie Åkesson (SD)

  partiledare

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson

  Foto: Anders Ahlgren, Virginia Mayo/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X