Sverige bör kämpa för ett bättre MR-råd

När debatten hårdnar i FN:s råd för mänskliga rättigheter krävs att MR-förespråkarna talar klarspråk. Som FN-vän och betydande finansiär har Sverige ett ansvar att verka för en väl fungerande världsorganisation. Den svenska kandidaturen till MR-rådet måste bli ett startskott för ett engagemang som kan inspirera även andra länder att ta ett större ansvar, skriver Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mitt under översynen av de fem första åren med FN:s råd för mänskliga rättigheter, som avslutas i Genève på torsdagen, har för första gången i rådets historia ett medlemsland blivit suspenderat. Det skedde när generalförsamlingen den 1 mars beslutade att stoppa Libyens deltagande i rådet efter den senaste tidens allvarliga övergrepp mot landets civilbefolkning.

Uteslutningen av Libyen kan i bästa fall fungera som en väckarklocka för ett råd som inte har blivit den starka försvarare för mänskliga rättigheter (MR) som många hade hoppats. Kan Sverige, som kandiderar till rådet för perioden 2012–2015, bidra till en mer positiv utveckling?

Annons
Annons
Annons