”Sverige bör investera i internationell omstart”

Trots en stolt tradition av internationell solidaritet, sammanfattas den svenska linjen hittills bäst av att EU-flaggan försvunnit från regeringens presskonferenser under krisen, skriver debattören.
Trots en stolt tradition av internationell solidaritet, sammanfattas den svenska linjen hittills bäst av att EU-flaggan försvunnit från regeringens presskonferenser under krisen, skriver debattören. Foto: Emma-Sofia Olsson

Den nationella vägen är kontraproduktiv för den fortsatta hanteringen av coronakrisen. Riskerna om man inte investerar i det internationella samarbetet förskräcker, skriver Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap.

Under strecket
Publicerad
Annons

Epidemier är skolboksexempel på den form av gränsöverskridande problem som kräver gemensamma internationella insatser. Virus känner inga gränser och utan åtgärder kan aggressiva utbrott ge upphov till epidemier eller till och med pandemier. Men med en snabb och koordinerad internationell respons finns förutsättningar att begränsa dessas omfattning och konsekvenser.

Annons
Annons
Annons