Annons

”Sverige bör inte straffa hela det kubanska folket”

René Vázquez Díaz.
René Vázquez Díaz. Foto: Anders Wiklund/TT

EU ska snart rösta om att normalisera relationen med Kuba. Men ännu så länge är Sverige ett av få länder som inte röstat för. Att förvägra Kuba normala relationer med EU utgör ytterligare en kollektiv bestraffning mot ett helt folk, skriver författaren René Vázquez Díaz.

Under strecket
Publicerad

Folkrätten föreskriver att civilbefolkningen ska skyddas från de värsta effekterna av konflikter mellan nationerna. Under 2019 har USA steg för steg skärpt sin snart 60-åriga blockad av Kuba. Den är idag mer omfattande än de sanktioner som man upprättat mot länder som Iran och Nordkorea.

Man blockerar landet från tillgång till grundläggande och livsviktiga varor och riskerar därmed människors liv. På grund av USA:s handelsblockad har Kuba bland annat svårt att hitta läkemedelsföretag som vill sälja prostaglandinpreparat till landet. Det är ett läkemedel som används för behandling av barn med livshotande, medfödda hjärtfel. Omkring 60 000 kubanska diabetiker får gratis insulin, men kubanerna tvingas att skaffa insulin till överpris eftersom blockaden förbjuder tillverkare från tredje land att sälja till Kuba. Fartyg som angör en kubansk hamn får inte angöra amerikanska hamnar under sex månader. Det gör att många rederier vägrar att frakta varor till det råvarufattiga och importberoende Kuba av rädsla för amerikanska repressalier. USA straffar utlandsflaggade fartyg som transporterar olja till Kuba, vilket får ödesdigra konsekvenser för elförsörjningen och sjukvården. USA spårar kubanska handelstransaktioner i hela världen och straffar utländska banker som gör affärer med Kuba. Den schweiziska NGO:n Medicuba, som levererar mediciner för barn samt läkemedel mot hiv och cancer till Kuba tvingades ställa in sina leveranser eftersom deras bank, Postfinance, förbjöd alla överföringar till Kuba på grund av USA:s sanktioner.

Annons
Annons
Annons