Annons

”Sverige bör inte skriva under avtal om kärnvapen”

skriver Annie Lööf tillsammans med Kerstin Lundgren och Daniel Bäckström.
skriver Annie Lööf tillsammans med Kerstin Lundgren och Daniel Bäckström. Foto: Erik Simander/TT

Sverige ska vara en tydlig röst i nedrustningsarbetet, men Centerpartiet kan aldrig acceptera ett avtal som går stick i stäv med Sveriges säkerhetspolitiska intressen. Det borde inte regeringen heller göra, skriver Annie Lööf (C), Kerstin Lundgren (C) och Daniel Bäckström (C).

Under strecket
Publicerad

Vi lever i en orolig tid. Vi ser hur det sker en upprustning i såväl världen som vårt direkta närområde. Ryssland förnyar sina kärnvapen, placerar ut ballistiska robotar i Kaliningrad, ökar antalet övningar och använder en allt hårdare retorik. Samtidigt genomför Nordkorea upprepade övningar och tester av långdistansrobotar. Något som både skrämmer grannländer och destabiliserar såväl regionen som den globala säkerheten.

Som ett resultat av detta har flera av våra europeiska grannländer börjat öka sin försvarsförmåga. I de tre överenskommelser med regeringen som Centerpartiet och vissa andra allianspartier slutit har även Sverige återigen börjat förstärka vår försvarsförmåga. Vi ser ett behov av att kunna försvara oss, om det värsta skulle inträffa. Det här är inte något vi önskar, utan en verklighet vi måste förhålla oss till.

Annons
Annons
Annons