Annons

”Sverige bör inte satsa på djurförsök”

Miljöpartisterna Elisabeth Falkhaven och Mats Berglund.
Miljöpartisterna Elisabeth Falkhaven och Mats Berglund. Foto: Fredrik Hjerling, Anders J Larsson

SLU med flera universitet ansöker om 90 miljoner från Vetenskapsrådet för att starta ett nationellt center för vetenskapliga studier på stora djur. Men Sverige kan enbart bli ledande inom veterinärmedicin genom att fasa ut djurförsöken, skriver Elisabeth Falkhaven och Mats Berglund, MP.

Publicerad

EU och Sverige driver på för att ersätta djurförsök med djurfri forskning, eftersom den ofta håller högre vetenskaplig kvalitet än djurförsöken som dessutom innebär ett lidande för hästar, kor, apor, katter, hundar, får och getter, och många mindre djur som möss och råttor. Trots det har ledande forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ligger under näringsdepartementets ansvarsområde, ansökt om att starta ett nationellt kompetenscentrum med djurförsök på stora djur, SWECCLIM (Swedish experimental clinical center for large animal innovative models). Om ansökan beviljas innebär det ny nationell infrastruktur för kliniska och experimentella studier i stordjursmodeller.

Miljöpartiet de gröna är kritiska till den eventuella satsningen. Det handlar dels om etiska skäl, men också för att det rimmar dåligt med EU:s direktiv om djurförsök – där Sverige varit pådrivande – och har som mål att fasa ut alla djurförsök i den takt det är vetenskapligt möjligt. För att uppnå det måste vi satsa mer resurser på att utveckla nya, innovativa djurfria försöksmetoder, snarare än etablera flera och större strukturer för forskning med djurförsök.

Annons
Annons
Annons