Sverige bör följa Frankrike och förbjuda bisfenol A

Barn och vuxna utsätts dagligen för det hormonstörande miljögiftet bisfenol A. Vi anser att Sverige bör följa Frankrike och förbjuda ämnet i livsmedel och material som kommer i kontakt med livsmedel, skriver Linda Wemmert (M) och Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svenska barn utsätts dagligen för det hormonstörande miljögiftet bisfenol A (BPA). BPA är en av världens vanligaste plastkemikalier och finns bland annat i konservburkar, plastburkar och plastmuggar. Vi är alla därmed dagligen i kontakt med material och produkter som innehåller BPA. Detta trots att det i dag finns otaliga studier som varnar för de skadliga effekterna. Forskningen har medfört att BPA officiellt klassificerats att kunna ”skada det ofödda barnet” och ge ”skadliga effekter på fortplantningsförmågan”. Ämnet har även förknippats med hjärtsjukdom, diabetes, fetma, cancer och neurologiska störningar.

Ett första steg för att fasa ut BPA och därmed skydda våra barn togs i mars 2011 då ett förbud mot BPA i nappflaskor infördes inom EU. Förbudet kom till följd av att en liten grupp länder valt att gå före och visa vägen inom EU.

Annons
Annons
Annons