Annons

Sverige bör delta i FN-ledd insats i Sydsudan

Socialdemokraterna vill att Sverige svarar positivt på FN:s förfrågan om att bidra med ingenjörstrupper till Sydsudan. Redan i maj skrev vi socialdemokrater att en sådan fråga skulle komma från FN och vi krävde att Sverige skulle bidra. Då viftades kravet bort av regeringen, skriver Urban Ahlin (S).

Under strecket
Publicerad

I juli föddes en ny nation när republiken Sydsudan utropades, efter en lång process av fredsförhandlingar och folkomröstning. Det inger framtidshopp att ett fredsfördrag följs på detta sätt och landet kunde få sin självständighet. Men situationen är fortsatt instabil och FN har därför fredsbevarande verksamhet på plats.

Regeringen vet att vi socialdemokrater vill öka Sveriges deltagande i FN-ledda insatser. Det är mycket bra att Sverige deltar i Nato- och EU-ledda insatser på FN-mandat men Socialdemokraterna vill också bidra till att stärka FNs fredsbevarande förmåga. Idag finns i stort sett inga svenskar alls ute i FN-ledda insatser. Regeringen kan inte välja att enbart förhandla om Nato-insatser med oss.

Annons
Annons
Annons