Annons

Sverige bör agera mot oljeutvinning i Arktis

Sverige har nyligen avslutat ordförandeskapet för Arktiska rådet. Det står dock klart att svenska regeringen borde ha agerat mycket tydligare för att förhindra oljeprospektering i särskilt känsliga marina områden. Det skriver Désirée Pethrus (KD) och Anita Brodén (FP).

Under strecket
Publicerad

Imorgon, den 5 juni, är det Världsmiljödagen och debatt i riksdagen om utrikesutskottets betänkande ”Norden” där Arktisfrågan tas upp. Sverige är tillsammans med de nordiska länderna, Ryssland, Kanada och USA en del av Arktis. Detta innebär ett ansvar men också en reell möjlighet att agera. Arktis står inför stora utmaningar. Oljeutvinnig, mineralbrytning och smältande isar är några av de stora utmaningar Arktis står inför.

Vid det nyligen avslutade toppmötet med Arktiska rådet, förlagt till Kiruna, överlämnades det svenska ordförandeskapet för nästa två-årsperiod till Kanada. Sverige har under sin ordförandetid lyckats få igenom två avtal, ett kring säkerhet och ett kring oljespill. Utanför Arktiska rådets arbete har Sverige också framgångsrikt på internationell nivå arbetat för att hejda kortlivade gaser, vilket har bäring på Arktis.

Annons
Annons
Annons