Annons

”Sverige bör agera mot Irans könsapartheid”

Amineh Kakabaveh.
Amineh Kakabaveh. Foto: Jonas Eng/Aftonbladet/TT

Vad tänker den svenska regeringen göra för att förmå den iranska regimen att upphäva könsapartheid i landets lagar? Det frågar Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot.

Under strecket
Publicerad

Att kvinnors demokratiska rättigheter är beskurna Iran, det vet vi. Att kvinnors rörelsefrihet är beskuren, det vet vi likaså. Det är inte lika känt vilka former detta förtryck av kvinnor konkret tar sig och hur begränsade kvinnorna är. Den kampen röner inte medias uppmärksamhet på samma sätt som exempelvis Irans hot om att tillverka kärnvapen.

I Sydafrika hade man passlagar och en lång rad förbud som beskar den svarta befolkningens rörelsefrihet. Regimen rättfärdigade den med en hudfärgsrasistisk ideologi. I dag ser vi i Iran ett massivt vardagligt förtryck av kvinnor av samma typ som den svarta befolkningen utsattes för i Sydafrika. Förtrycket i Iran rättfärdigas ideologiskt utifrån religiösa föreställningar. Världssamfundet förmådde efter många år tvinga Sydafrika att ändra sin hållning. Då spelade Sverige en viktig roll mot apartheid. I dag måste Sverige spela samma roll när det gäller könsapartheid som har varat i 40 år mot kvinnorna i Iran. Irans fängelser är fyllda av kvinnorättskämpar, endast på grund av att de kämpat för rätten till sina egna kroppar och rätten att vistas på offentliga platser på samma villkor som männen, utan tvångsslöja och könsapartheidnormer.

Annons
Annons
Annons